С “Wild Rose BG Music Festival” стотици българи честваха националния ни празник в Лондон

Велико Търново Лайф

08-03-2017, 15:45

Снимка:

Мирослав Чичиков

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Фестивалът получи поздравителни адреси от Областна управа и Великотърновски Общински съвет

Първият български музикален фестивал в Лондон е вече факт! На 3 и 4 март зала „The Grand“ в английската столица пееше и говореше на български език, вееха се родни знамена, извиваха се български хора... И цялата тази атмосфера – благодарение на едно 21-годишно момиче от Велико Търново и поканените от него изпълнители – Деси Добрева, Михаела Филева, Мария Илиева и Любо Киров!

Главен виновник за раждането и реализацията на “Wild Rose BG Music Festival” е добре познатата Ива Ангеличева – талантлива млада поп изпълнителка, възпитаник на студио „Румина“, спечелила за родния си град и за България куп отличия от наши и международни конкурси. Сред музикалните й завоевания респектират номинацията за участие в Световния шампионат на изкуствата в Холивуд, Франкофонския фестивал - Амстердам, финалът в „Х Фактор“ - България с групата “LOLLIPOP”, призовете от конкурси в Малта, Италия, Литва, Румъния, Македония, Молдова. Тя е четирикратен носител на Национална стипендия на Министерството на образованието и науката за деца с доказан талант.

Тази пролет Ива завършва бакалавърска степен по Музикален Бизнес и Мениджмънт на изкуствата в Лондон. Това е първият мащабен проект за великотърновката.

На 3 март стотици българи, учещи и работещи в Лондон, пяха заедно с Деси Добрева нашия химн. Гласовитата и обичана певица зарадва всички с емблематични песни, които накараха залата да пее и плаче едновременно – „Една българска роза“, „Облаче ле бяло“, „Лудо младо“, „Къде си вярна, ти любов народна“ и др. Много настроение в деня на националния ни празник привнесоха и изпълненията на цигуларя-виртуоз Начко Богданов и фолклорна формация „Булгара“ от Лондон. В първата фестивална вечер с овации бе посрещната на сцената и втората специална гостенка – красивата и талантлива търновка Михаела Филева със своите музиканти.

Втората фестивална вечер, гости на която бяха звездите Мария Илиева и Любо Киров, буквално взриви зала „The Grand“. Възторжената публика пееше с пълен глас песните на своите любимци от първата до последната минута.

Най-развълнувана от всички бе организаторката на фестивала Ива Ангеличева, която сподели: „Исках фестивалът да потопи гостите си в българския дух и традиции, като съчетае в себе си и най-новите тенденции от музикалната и културна сцена на България. Участието на едни от най-популярните и обичани български артисти, както и презентацията на висококачествени български продукти даде силна заявка за изграждането на фестивалния бранд с висок стил и класа“.

Още с първото си издание, фестивалът успя да изпълни на сто процента целите си. И двата дни публиката бе посрещана с хляб и сол, а в деня на националния ни празник всеки гост получи мартеница. В залата пък всеки можеше да опита български мезета, сирена, бяло и червено вино – истинска родна атмосфера!

Всеки млад човек, особено далеч от Родината, има нужда от подкрепа, особено при старата на кариерата си. Велико Търново даде своята скромна дан в реализацията на проекта „Дива роза“. Фестивалът получи поздравителни адреси от Областна управа, Великотърновски Общински съвет, МК „Сребърна Янтра“ и студио „Румина“. Мезетета за кулинарните изненади изпрати фирма „Чех“, а деца от Дебелец изработиха огромна мартеница за сцената.

В помощ на организаторите пристигна и специална група от Велико Търново, която се включи в посрещането и настаняването на гостите. Специално от България пристигна и водещият Лазар Вълчев от ТВ „The Voice“, познат на великотърновци като водещ на конкурса „Сребърна Янтра“.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)