Ректорите на вузове от Северна България притеснени от демографския срив

Животът

08-03-2017, 17:55

Снимка:

Стопанска академия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

С писмо до служебния министър настояват за промяна в методиката за финансиране на университетите

С нарочно писмо до служебния министър на образованието проф. Николай Денков ректорите на университети в Северна България след проведено днес заседание, поставят тревожни въпроси, сред които на първо място – демографския проблем и намаляващия брой на кандидат-студентите. Според ръководителите на вузовете този проблем води до драстично намаляване на приходите и съответно до отрицателни ефекти в икономиката на региона.

„Методиката за определяне на средствата от държавния бюджет за издръжка на обучението в държавните висши училища в България не е съобразена с особеностите на регионите, в които те функционират. Моделът на финансиране трябва да е стимулиращ, а не санкциониращ.” – се казва в становището на ректорите до служебния министър.

Ръководителите на вузове настояват Рейтинговата система да не участва в методиката за финансиране на университетите, както и в методиките за разпределение на средствата по оперативни програми. Последното искане на ректорите е увеличаване на диференцираните нормативи за издръжка на обучението. Писмото е подписано от ректора на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий” проф. Христо Бонджолов, проф. Пламен Илиев – Икономически университет Варна, проф. Велизара Пенчева – Русенски университет, проф. Георги Колев – Шуменски университет, проф. Иван Марчевски – Стопанска академия Свищов, проф. Райчо Иларионов – Технически университет Габрово и проф. Росен Василев – Технически университет Варна. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов