„Що е то съвременен танц” ще разкрие Ани Васева във Велико Търново

Велико Търново Лайф

09-03-2017, 09:00

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Книгата систематизира информация за български хореографи

Ани Васева ще представи книгата си „Що е то съвременен танц. Театрални измерения на съвременния танц в България между 1989 г. и 2010 г.“ на 10 март, в 20:00ч., във великотърновския бар ТАМ.  
Книгата предлага систематизирана информация за български хореографи от периода, за медийната и критическа рецепция, както на „съвременния танц“ изобщо, така и на конкретни явления. Приложенията включват интервюта и разговори с разгледаните творци, хронологичен списък на творбите им и подробни описания на множество спектакли.   
Първата част на книгата е посветена на различни подходи към парадоксалното поведение на понятието „съвременен танц“ в контекста на отношението между понятията „модерно“ и „съвременно“ изкуство, в паралел с явления като „постмодерен танц“ и в диалог с тезите на изследователи като Рамзи Бърт, Пеги Фелан, Андре Лепеки, Боян Манчев. Във втората част на изследването е разгледан симптоматичният казус на „театралния живот“ на съвременния танц в България от 1989 г. до 2010 г., именно в логиката на размиване на границите и преливане на различни форми на изкуството една в друга. Художествено оформление на книгата е дело на Георги Шаров. 
Ани Васева е театрална режисьорка и теоретичка на театъра и танца. Авторка е на пиеси, критически и теоретични текстове за танц и театър. Сред последните ѝ постановки са „Лъвкрафт“ (2016), „Тотална щета“ (2016), „Малдорор“ (2015), „Пиеса за теб“ (2014) . През 2014 г. защитава дисертация на тема „Театрални измерения на съвременния танц в България от 1989 до 2010 г.” към Институт за изследване на изкуствата, БАН. Води курсове в областта на театралната теория и практика в НБУ и театрален колеж „Любен Гройс“. 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)