„1000 стипендии” обяви конкурс за ученически есета

Животът

09-03-2017, 10:25

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

До 18 април учениците от 6-ти до 11-ти клас могат да се включат

До 18 април учениците от 6. до 11. клас могат да се включат в единадесетия конкурс на проекта на фондация „Комунитас” "1000 стипендии". Предизвикателството е в това учениците да изберат една предметна област, с която да се включат в състезанието. Това може да е: математика, информатика и ИТ, физика и астрономия, биология, химия, литература, езикознание, история, география и икономика, философия, психология, изобразително изкуство, музика, театър или фотография. В конкурса не са включени само спорт и танци. За да участват, младежите в 6.-11. клас трябва да изтеглят и прочетат внимателно   формуляра   и инструкциите към него, да го попълнят, да напишат  есе по тема от формуляра в предметната област, в която имат най-много познания и най-задълбочени интереси, да напишат своя кратка автобиография ,   да приложат копие от бележника си и да посочат двама препоръчващи учители. Кандидатите, чиято област на интерес е в сферата на изкуствата или информатика и ИТ, трябва да приложат и портфолио. Конкурсът отчита различни социални обстоятелства на кандидатите, но за тази цел е необходимо те да приложат и съответен документ, който ги удостоверява. 
„Конкурсът започна на 1 февруари и досега са подадени десетина заявления, но това е нормално, защото обикновено кандидатурите пристигат в последните дни. Това може би се дължи на свободното време, с което учениците разполагат по време на пролетната ваканция.”, поясни за Общинското радио Искра Джанабетска – програмен директор на Фондация „Комунитас”. 
Конкурс „1000 стипендии“ се провежда в два етапа: През първия кръг се разглеждат кандидатурите, а есето се преценява от двама проверяващи. Етапът приключва с обявяване на първо класиране на сайта www.1000.bg в края на юли 2017 г. По време на втория кръг се провеждат интервюта с класираните ученици. С кандидатите в област математика, информатика и информационни технологии, биология, химия, физика и астрономия, литература, история, езикознание, география и икономика, философия и психология интервюто се провежда по телефона. С кандидатите в област изобразително изкуство, музика, театрално и филмово изкуство и фотография интервюто се провежда лично в офис на Фондацията в София. С кандидатите, които се явяват и на втори кръг с проект за изключителна стипендия, интервютата са лични. Събеседванията ще се проведат през септември и октомври 2017 г. Етапът приключва с обявяване на финално класиране на сайта и излъчване на стипендиантите на 1 ноември 2017 г., а стипендиите започват да се изплащат от месец януари следващата година. 
Основната стипендия е в размер на 500лв. за цялата учебна година или 200лв. под формата на кредит за книги и учебни помагала. Класиралите се ученици имат и възможността да получават писмени консултации от видни български учени и специалисти. Изключителната стипендия на проекта е в размер на 1000лв. за цялата учебна година. Има и поощрителна и специална стипендия. 
 „В десетия конкурс 106 ученици от Великотърновска област са кандидатствали за стипендия. От тях 58 са се класирали, като 34 са с основна стипендия, а 23-ма с поощрителна. Има и един ученик, който е получил специална стипендия.”, допълни Искра Джанабетска. 
  

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов