Доброволци ще почистват около моста „Мавриков” в Търново

Животът

09-03-2017, 12:00

Снимка:

mapio.net

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Това е поредна инициатива на местни ентусиасти

Пролетно почистване на терена под моста „Мавриков” организират на 12 март, неделя, великотърновски младежи, които редовно използват екопътеките към Ксилифор. В инициативата може да се включи всеки желаещ, сборния пункт е железният мост, началният час е 10 сутринта.Чувалчета и ръкавици вече са осигурени благодарение на Стойна Младенова, главен специалист в Общински отдел „Околна среда”, информира организаторът на почистването Влади Ванков. 
Той разказва, че идеята за почистването дошла поради възмущение от огромното количество отпадъци, които в продължение на години рибари трупат по бреговете на Янтра. По негови думи, риболовците, които са предимно възрастни хора, не се вслушват в съветите на младежите да събират отпадъците след улов. Така реката се оказва нашарена със всевъзможни гуми, пригодени за столчета, пластмасови бирени бутилки, празни цигарени кутии и безброй боклуци. 
Това не е първата еко-инициатива, която организират Ванков и компания, няма и да е последната, категоричен е Влади. Миналата година младежите ударно почистваха импровизирано сметище, което се бе образувало в началото на еко-пътеката в кв. „Варуша”, като над 200 чувала от по 120 литра бяха събрани в рамките на акцията. Само преди ден, в профила си във Фейсбук, Ванков публикува видеоклипове на огромното количество пластмасови бутилки, изхвърляни с месеци зад парапетите на паметника „Асеневци”. 
За да се сложи окончателен край на нерегламентираните сметища, еко-активистите призовават към изграждане на гражданско общество, в което самосъзнанието да бъде водещ принцип. Ванков е убеден, че в семейството често се подценява ролята, която родителите имат по отношение на екологичното възпитание на своята деца. Желаещите да се присъединят към инициативата, могат да направят това на адрес :  https://www.facebook.com/events/1004533436357773/   



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов