Комисията по заетостта към Областния съвет обсъди регионални програми за обучение

Мисия

09-03-2017, 15:39

Снимка:

областна администрация

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

132 252 лв. са отпуснати за областта за активна политика

В областна администрация Велико Търново се проведе работна среща във връзка с изготвянето на Регионална програма за заетост и обучение за 2017 г., регламентирана от Закона за насърчаване на заетостта. Срещата бе открита от заместник областния управител Тодор Тодоров.  
Пред членовете на Комисията експертът Цанко Стефанов представи за съгласуване проект на Методика за оценка и подбор на проектни предложения за включване в Регионална програма за заетост и обучение на кадри от областта.  
Програмата бе одобрена от Комисия по заетостта към Областен съвет за развитие на област Велико Търново и ще бъде внесена в Министерство на труда и социалната политика в срок до 31.03.2017 г.  
Разпределението на средствата от бюджета на МТСП за активна политика по области в Националния план за действие по заетостта през 2017 г. е утвърдено с Решение № 82 на МС от 26 януари 2017 г. За  област Велико Търново размерът на средствата е 132 252 лв. 
И през 2017 г. активната политика на пазара на труда ще бъде насочена към следните целеви групи: безработни младежи до 29 г. с подгрупа до 25 г., младежи, които нито се обучават, нито са заети; безработни над 50-годишна възраст; продължително безработни лица; безработни с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация и недостиг на ключови компетентности, в т.ч. безработни с ниско образование (включително от ромски произход); хора с увреждания и лица извън работна сила, желаещи да работят в т.ч. обезкуражени лица.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)