В Горна Оряховица откриха експозицията „Жените в обществото”

Велико Търново Лайф

09-03-2017, 16:38

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Изложбата е дело на Регионален исторически музей – Русе

Навръх 8 март в Исторически музей – Горна Оряховица бе открита гостуващата експозиция „Жените в обществото”. Изложбата е дело на Регионален исторически музей – Русе и проследява проявите на Модерното време и промените в живота на българските жени в последното столетие.

Гости на откриването бяха заместник-кметът Йорданка Кушева, Милена Николова, директор на дирекция „Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и здравеопазване, международни връзки”, много горнооряховчанки и приятели на Историческия музей. Всички гости бяха приветствани от директора на музея Пламен Мадемов. Изложбата бе открита от Искра Тодорова, уредник в Регионалния исторически музей в Русе.

Експозицията включва 11 постера с фотоси и текстове, и 13 уникални кукли, които представят различни умалени копия на автентични костюми от музейната колекция в Русе. Те са свързани с модните тенденции в градското облекло – рокля „шантеклер“, бални и вечерни рокли, всекидневни дрехи, униформа на прислужница, облекло в стил „Български модерн“, абитуриентски рокли. Множество текстове представят различните ментални модели, свързани с образа на жените, тяхното присъствие в обществения живот, еманципацията до съвременни проблеми на социума като „унисекс” и „транссексуалност”. Идеята на изложбата е да илюстрира прехода от традиционна към модерна представа за жената и пълноценното ? участие в обществените процеси.

Изложбата ще остане в Исторически музей – Горна Оряховица до края на месец март.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов