Шестият национален събор на овцевъдите събира над 300 фермери

Животът

13-03-2017, 13:47

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

За пръв път ще гостуват животновъди от Ирландия и Босна и Херцеговина

Шестият национален събор на овцевъдите в България ще се проведе от 12 до 14 май над Петропавловския манастир в град Лясковец. Около 300 животновъди, изложители и занаятчии се очаква да се включат в събора, а животните ще бъдат не по-малко от 700. За първи път ще гостуват фермери от Ирландия и Босна и Херцеговина, съобщи председателят на Националната овцевъдна асоциация Симеон Караколев.  
Националният фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце”, който се провежда по време на събора, миналата година е събрал над 2300 участници, а 300 деца са се включили в конкурса за рисунки посветени на овцевъдството. „Тази година, освен всички раздели във фолклорния конкурс, ние добавяме и един нов – „Гергьовско надиграване”. Това е състезание за непрофесионални фолклорни клубове.”, съобщи Владислава Андреева от организаторите на събора.
В музейната експозиция по време на форума също има новост – тази година част от експозицията ще е изложбата на фотографа Асен Великов, който е запечатал моменти от най-големи фолклорни събития в страната, сред които Националния събор на овцевъдите и събора в Рожен.
Традиционно, в програмата на Националния събор на овцевъдите, са включени изложения, състезания и демонстрации, народни борби, кулинарни шоута, нестинарски игри и други.
Тази година Националната овцевъдна асоциация и местните мото клубове ще проведат традиционния рокерски събор над Петропавловския манастир в Лясковец, а не във Велико Търново. „Рокерският събор се подготвя за юли. Ще го направим над Петропавловския манастир, защото там рокерите няма да имат ограничение за час а́, което е основният проблем, когато съборът се провежда във Велико Търново”, коментира Симеон Караколев.
 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов