Фестивал на модерното изкуство стягат в Елена

Мисия

13-03-2017, 16:38

Снимка:

община Елена

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Той ще се проведе заедно с Европейските дни на художествените занаяти

Две събития, този път в дните 1 и 2 април,  ще се случат в балканското градче за втори път. Фестивалът на модерното изкуство „Пъстър балкански свят“ ще се проведе паралелно с Европейските дни на художествените занаяти и така еленчани и гости ще могат да се потопят в магията на съвременното изкуство и художествените занаяти, оцелели през вековете като въплъщение на народния гений.

Първото издание на фестивала стана възможно след спечелен проект по Малка грантова схема на Програма БГ 08 „Културно наследство и съвременни изкуства” в размер на 92 210,40 евро, в който Община Елена е бенефициент в партньорство с Международната организация за демокрация и правата на човека в Осло, Норвегия. Тазгодишната изява е заложена в Календара на културните събития в Община Елена и ще изпълни изискването за устойчивост. По-важното е, че ще удовлетвори потребностите от изява на местни таланти от различни възрасти, както и ще даде възможност за гостуване на формации, представящи аспекти от съвременното изкуство.

След успеха на първото участие на Община Елена в Европейските дни на художествените занаяти, тази година отново ще мерим сили в представянето на това безценно богатство заедно с Тетевен, Габрово, Дряново и Севлиево.

Официалното откриване на фестивалните дейности и Европейските дни на художествените занаяти ще бъде на 1 април, в 11 ч. на сцената на площад „Христо Ботев“, с което ще се даде старт на пъстра програма. Заедно с песните, танците, уроците по латино танци и изобразително изкуство, арт инсталациите зрителите ще могат да се насладят и на разположените в близост занаятчийски кътове. Там, освен готови изделия, ще могат да се видят демонстрации на дърворезбари, грънчари, кошничари, флористи, майстори на българска дантела и плетива. Туристическият дом ще се превърне в работилница за захарни и хлебни изделия и ще е запазена територия за най-малките.

В програмата за 1 и 2 април ще има и други събития, с които възрожденска Елена отново ще потопи в света на традицията и модерността своите граждани и многобройните гости.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)