Учредяват Съюз на овцевъдите в Европа по време на националния събор

Животът

14-03-2017, 07:53

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Създават уникална уеб платформа по проект за 1,9 млн. евро

Съюз на овцевъдите в Европа ще бъде учреден на 13 май в Арбанаси, по време на шестото издание на Националния събор на овцевъдите, съобщи днес председателят на Националната асоциация за развъждане на млечни овце в България Симеон Караколев. Инициативата е на асоциацията, като вече тече и подготовката за учредяването и кореспонденция с асоциации на овцевъди от 12 държави в Европа. В бъдещия браншови съюз няма да има ограничение дали държавите ще са членки на Европейския съюз или не.

„След учредяването ще излезем с един декрет, с който ще съобщим, че има създадена такава структура, създадена на браншова основа. Съответно тук колегите от Белгия ще ни помогнат, може да сложим поне един или двама човека, които да са в офис в Брюксел, коментира Караколев.  

От асоциацията съобщиха още, че са входирали проект за уникална уеб платформа която да се ползва от всички овцевъди по света. Проектът е на стойност 1,9 млн. евро и е по програмата на Европейската комисия "Хоризонт 2020". „Тя е с базирана ГИС- система , ще дава локализация на всяка една ферма, тоест и гугъл мапс, но само че за овце. Тя ще дава пазарна информация, само че статистическа информация – колко животни, от какви породи, какво потребление, каква е пазарната цена в момента или на живи животни, производството на сирене на вълна, както и научни разработки и научни трудове, обясни още той. Интернет платформата Sheep network е с водещ партньор България и партньори Грузия, Унгария, Чехия и Великобритания. В случай че не бъде одобрена за финансиране от ЕК през юни, асоциацията ще потърси частен инвеститор, който да я реализира. 

Тази година шестият Национален събор на овцевъдите ще се проведе между 12 и 14 май отново край Петропавловския манастир. Възобновява се изложението на породисти кози и овце. Общият брой на животните, в т.ч. кучета и коне,  ще надхвърли 800. Очакват се повече от 300 изложители- фермери, участници със селскостопанска техника, занаятчии. В програмата са включени отново фермерски базар с млечни продукти, изложения, състезания,  традиционни занаяти и музейни експозиции, народни борби, нестинарство, кулинарни щандове и др. Традиционният фолклорен конкурс "Заблеяло ми агънце" тази година ще се разшири и с гергьовско надиграване с участници непрофесионални клубове по фолклор. 
Ще бъде открита и изложба с фотографии на Асен Великов. Кадрите са запечатали моменти от фолклорни събития, сред които Събора на овцевъдите и събора в Рожен. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов