170 ученици от 20 училища се състезаваха по икономика в Стопанска академия

Мисия

14-03-2017, 13:41

Снимка:

Стопанска академия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В помощ на ученическите отбори бяха 26 ментори

Възпитаници на 20 средни училища от България участваха в 21-то национално ученическо състезание по икономика в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Поредната средношколска надпревара, организирана от Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността (АЦККВО) и съответните катедри, се проведе в три направления – „Счетоводство”, „Иновативни решения в търговията”, „Стартиране на малък бизнес”.
Приветствия към участващите над 170 ученици и придружаващите ги близо 30 учители отправиха зам.-ректорът по учебна дейност – проф. д-р Марияна Божинова и представители на катедрите-домакини. Зам.-ректорът припомни, че в националната рейтингова система на висшите училища, според важни критерии като престиж сред работодателите, теоретична подготовка, удовлетвореност от учебния процес, Стопанска академия е на първите три места сред всички 26 висши училища в България, които обучават студенти в направление „Икономика”.

В трите направления на състезанието участваха средношколци от три училища във Враца, 4 училища от Свищов и по едно училище от Генерал Тошево, Горна Оряховица, Гулянци, Дряново, Долни Дъбник, Пирдоп, Пловдив, Попово, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора и Шумен. Съставени от възпитаници на различни училища, отборите бяха разпределени по съответните направления в зали, където получиха указания за решаване на поставените им казуси. В помощ на ученическите отбори бяха 26 ментори – докторанти и изявени студенти-отличници, участници в редица национални и международни състезания. В състава на журитата, оценяващи представянето на учениците във всяко направление, освен академични преподаватели бяха и представители на практиката.

В направление „Счетоводство” знания премериха 33 ученици, разпределени в 6 екипа, които работиха върху три казуса от счетоводната практика. Всички участници демонстрираха способности при попълването на документи, знания относно приключването на счетоводни сметки и изготвянето на оборотна ведомост, и умело упражниха контролната функция на счетоводството.

Преди да обявят резултатите от състезанието, членовете на катедрата-организатор изразиха своите адмирации за отличната подготовка на средношколците от техните преподаватели по счетоводство. На първо място журито класира Екип 3 с ментор Иван Сарафски. В състава на отбора-победител бяха Евгения Рубашка, Катрин Баирска, Ангел Ацалов, Еньо Латев, Иван Райков и Аксян Мустанова – ученици от Националната търговска гимназия в Пловдив и Професионалната гимназия по икономика в Сливен. В направлението бяха връчени още „Награда на практиката” от счетоводна кантора в Свищов и „Награда на катедра „Счетоводна отчетност”. Катедрата беше подготвила и индивидуални подаръци за всеки ученик. След приключване на състезанието беше организирана кръгла маса – дискусия със студентите от четвърти курс на специалност „Счетоводство и контрол”, на която бяха дискутирани актуални моменти, свързани с изготвянето и представянето на годишен финансов отчет на предприятието.

Направление „Иновативни решения в търговията” провокира за участие 40 ученици, разпределени в 9 екипа. Казусът, който им беше поставен изискваше от екипите да разработят и представят концепция за оптимизиране на търговската дейност на конкретна търговска верига. От екипите се очакваше да предложат иновативни методи или канали за реализация на продуктите, както и конкретни стимулиращи продажбата мероприятия, насочени към клиентите, доставчиците и персонала.

По време на презентациите, журито оценяваше както аналитичните способности, така и оригиналното мислене, креативността и презентационните умения на учениците. Екипите представиха иновативни търговски решения за 9 търговските вериги и бяха класирани в 9 различни категории. Така всеки участник в това направление получи награда, свързана с иновативни методи и мероприятия по стимулиране на продажбите, дистрибуционен канал, търговска идея, комуникационни умения, търговски мениджмънт, иновативна презентация или друга иновация в областта на търговията.

Най-голям брой участници – 75 ученици от 12 училища, предизвика състезанието в направление „Стартиране на малък бизнес”. Казусът към сформираните 18 екипа бе свързан с: избор на правна форма за регистриране на фирмата; определяне предмета на дейност и местоположението на предприятието; дефиниране на пазарната среда, необходимите ресурси и източници на финансиране; формулиране на очакваните резултати и оформяне на виждане за развитието на бизнеса в краткосрочен план.

Акцентът бе поставен върху оригиналното мислене и творческите способности на учениците да откриват нови „полета” за бизнес и формулират възможни начини за поддържане на успешна дейност. Учениците се насочиха към различни сфери на бизнес, като представиха своите идейни проекти за производство на козметика с екстракт от охлюви, национални носии, онлайн камери за установяване на платени винетки, данъци, застраховки, поставени предпазни колани и др., устройства за неутрализиране вредните вещества по пчелите, бебешки играчки със сензори за разпознаване вида на емоциите, специални легла за запазване на човешкия живот при природни бедствия и аварии, плодови вина, биопродукти, биоресторант и други ековъзможности, транспортна дейност с включени специфични услуги, център за обучение и мотивиране, специален комплекс за кучета и др. На първо място журито класира Екип 11 с ментор Ана Петкова – III курс, спец. „Индустриална бизнес икономика”. В състава на отбора-победител бяха Иван Недев от ПГСУАУ „Атанас Буров” – Силистра, Алейна Билен от ТГ „Княз Симеон Търновски” – Стара Загора, Никол Еленова от СУ „Козма Тричков” – Враца, Елия Огнянова от СУ „Христо Смирненски” – Гулянци и Габриела Тодорова от ПДТГ „Димитър Хадживасилев” – Свищов. Освен за 1, 2 и 3 място, в направлението бяха връчени и три специални отличия – „Награда на община Свищов”, „Грамота за най-добра аргументация” и „Грамота за най-добра презентация”.

Всички участващи в националното състезание ученици получиха сертификат, който им дава правото да бъдат приети за студенти в Стопанска академия по първа желана специалност и форма на обучение.

В рамките на средношколската надпревара, по традиция се проведе и национална учебно-методическа работна среща с гостуващите учители, в която участваха зам.-ректорът доц. Нинов, представители на катедрите-домакини в различните направления и доц. д-р Христо Сирашки – директор на центровете за следдипломно, факултативно и професионално обучение при Стопанска академия.

Срещата беше под надслов „Възможности и перспективи пред съвременното икономическо образование” и даде възможност на участниците да обсъдят актуални въпроси, свързани с обучението на учениците и на студентите по икономика. Пред учителите бяха представени специалностите за ОКС „бакалавър” и магистърските програми, водените от съответните катедри, както и възможностите за обучение на педагогически състав, които предлага Стопанска академия. Коментирани бяха и възможности за сътрудничество между средните училища и свищовското висше училище. Доц. Нинов връчи на всеки учител сертификат и изказа благодарност от името на академичното ръководство към всички средни училища, за това, че мобилни екипи, които през настоящата кандидатстудентска кампания представят пред средношколците възможностите за кандидатстване и обучение в Стопанска академия, са много радушно приемани.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)