Великотърновски учители доволни, че имат силно представителство в листата на ГЕРБ

Мисия

14-03-2017, 15:57

Снимка:

ПП ГЕПБ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Важно е да подкрепим най-голямата дясна партия, една грешка сега може да ни върне десетилетия назад, каза Нейко Генчев

Днес всички ние можем да стоим с високо изправени глави, защото за първи път от 1990 г. насам държавата отделя толкова много пари за образование – 223 млн., а ако си спомним 2007-2008 г. и времето на тройната коалиция, ще се сетим, че цялата образователна система стачкуваше, а учителите изнемогваха. Това каза областният координатор на ГЕРБ и кмет на В. Търново Даниел Панов пред учители и училищни директори от старата столица.

На срещата, организирана в понеделник вечер, по инициатива на втората в листата на ГЕРБ проф. Любомира Попова, великотърновските кандидат-депутати представиха акцентите, които политическата сила поставя върху образованието. Откакто ГЕРБ изведе образованието като стратегически приоритет, всички останали започнаха да говорят за него, но само правителството на Бойко Борисов има реално предприети действия, коментира Даниел Панов. Той припомни, че именно ГЕРБ възстанови закритото през 90-те Спортно училище, както и затворения от Тройната коалиция Медицински колеж. Днес великотърновският медицински филиал вече може да се похвали с втори випуск.

В старата столица са създадени добри условия, имаме качествени директори и отлични преподаватели, детските ни градини са конкурентни, а само през миналата есен на работа са постъпили 70 нови учители. „Опитваме се да внедрим професионалното обучение и всяко иновативно нещо“, единодушни бяха Даниел Панов и преподавателите. Присъстващи изразиха удовлетворение, че професията им има силно представителство в листата на ГЕРБ.

„Като човек, който от години е зает в образователната сфера, мога да твърдя, че осигуреният бюджет обезпечава не само по-високите заплати на учителите, но и абсолютно всички дейности за първата година от въвеждането на новия Закон за училищното и предучилищно образование, който смени морално остарелия Закон за народната просвета“, коментира проф. Любомира Попова. Тя припомни, че при управленията на ГЕРБ възнагражденията на учителите са се повишили с общо 30 процента, като последното 10-процентно увеличение е факт от тази година.

Ангажиментите, които ГЕРБ поема в образователната сфера са в отговор на съвременните предизвикателства и на проблемите, които са отчетени, категорична бе проф. Попова, която представи акцентите от програмата. Мерки за ликвидиране на неграмотността, инвестиции в учителите и тяхната квалификация, дуално обучение и образование, адекватно на нуждите на бизнеса, повече спорт в училище за повече здраве и живот без агресия, са най-важните цели на ГЕРБ.

Това, че най-голямата партия поставя образованието във фокус не е някакъв популизъм, а адекватна и много навременна реакция, каза по време на форума собственикът на Издателство „Фабер“ и тринадесети в листата на ГЕРБ Нейко Генчев. Той цитира систематичен анализ за нашата страна, изготвен от Световната банка, чиито представители неотдавна посетиха и В. Търново. От този изключително сериозен документ става ясно, че пред България стоят две жизненоважни и неотложни задачи, за да гарантираме бъдещето си – справяне с демографските проблеми и увеличаване производителността на труда. „Това може да стане само с подобряване на уменията на работната сила, чрез повишаване качеството на образованието. Дори с 1% годишно  да се повишава БВП, това ще съкрати с 10 години времето за достигане на средните европейски доходи“, коментира още издателят Нейко Генчев. Страната ни обаче трябва да се справя с тези проблеми със собствени ресурси, така че това е изключително отговорен момент за България. „Една грешка сега може да ни върне десетилетия назад. Много е важно да се подкрепи правителство на ГЕРБ. Никой не е идеален, правени са грешки, но сега е моментът да бъдем задружни“, призова интелектуалецът и предприемач Нейко Генчев.

Пред присъстващите говори и петата в листата на ГЕРБ д-р Станислава Стоянова от Стопанската академия в Свищов, която увери, че следващото правителство на най-голямата дясна партия ще гарантира устойчива и работеща връзка между местната и централна власт с училищата.

На срещата присъстваха още кандидатите за народни представители Росица Димитрова и Евгени Стоев.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов