Посланикът на Япония :“Велико Търново е сред водещите български градове и най-прекрасният от тях“

Мисия

15-03-2017, 13:23

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Негово Превъзходителство закичи мартеницата си върху магнолията в центъра на Старата столица

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов се срещна и разговаря днес в кабинета си с Негово Превъзходителство Шиничи Яманака – Извънреден и пълномощен Посланик на Япония в България.

По време на срещата Кметът представи много добрите възможности и потенциал, които Велико Търново и общината предоставят за съвместно сътрудничество както в областта на бизнеса, така и в сферите на културата, изкуствата, образованието и опазване, съхраняване и експониране на културно- историческото наследство.

Специално място в разговорите бе отделено на изключително добрите социално- икономически показатели на общината – засилен и нарастващ инвестиционен интерес, нови работни места, нива на безработицата, които са в пъти по-ниски от средните за страната, стратегическо географско положение, добра транспортна и комуникационна инфраструктура, добре образовани и квалифицирани специалисти.

Кметът отправи предложение за още по-активно партньорство с посолството на Япония. За участие в културните събития в общината – фестивали, концерти, артистични проекти, в Международното изложение „Културен туризъм Велико Търново“ апелира Даниел Панов.

Като илюстрация на ключовото значение, което има туризмът и особено културният туризъм за града и региона г-н Панов посочи, че през 2016-та година ръстът на туристическият поток към общината е над 13 %. Близо 1 милион са туристите, посетили общината през изминалата година. Над 147 000 са туристите само от круизните пътувания по река Дунав, които посещават и Велико Търново. Всяка година се увеличават и японските туристи, които идват в Старата столица.

„За един ден няма да успеете да видите дори част от нещата, които непременно трябва да видите във Велико Търново“- заяви кметът. В отговор Посланикът преразгледа плановете си, не устоя на предложението да види тази вечер уникалният Аудио-визуален спектакъл „Царевград – звук и светлина“ и удължи престоят си в Старата столица до утре.

„Негово Превъзходителство Шиничи Яманака заяви , че е изключително силно впечатлен от всичко, което е видял и почувствал във Велико Търново.

„Градът ви е сред водещите в България, заедно със София, Пловдив, Варна и несъмнено е най-красивият и очарователен град“-заяви Посланикът.

Посланикът е на първото си посещение в Старата столица по време на шестият месец от началото на своят мандат на дипломатическата си мисия в България.

Господин Яманака говори за добрите партньорски отношения на Посолството на Япония с великотърновският университет „Св.Св.Кирил и Методий“ и го .посочи като един от най-добрите центрове в България за разпространение на японският език, култура и традиции.

Дипломатът потвърди, че Велико Търново е изключително популярна и желана дестинация в Европа за практически всички японски туристи, като практически всички включват Старата столица в маршрутите си на Старият континент.

Посланикът показа завидни умения в областта на българските традиции и фолклор. Още в началото на разговори той помоли да остави върху дърво мартеницата си, защото вече е видял щъркел. Господин Панов запозна посланика с традицията на великотърновци и гостите на града да поставят мартениците си върху магнолията в зелената площ пред Централна поща. Посланикът, придружен от съпругата си и служител на посолството постави мартеницата си върху дървото.

В края на разговора Даниел Панов заяви, че очаква реализирането на проекти от стратегическата инфраструктура на страната, като автомагистрала „Хемус“ и скоростният път „Русе – Велико Търново – Свиленград“ да направят  Старата столица още по-атрактивно и желано място за всички инвеститори.

От името на НСОРБ господин Панов , че всички кметове на общини се надяват и очакват след парламентарните избори да бъде съставено стабилно и работещо правителство за да бъдат продължени успешните правителствени политики, както на държавно, така и не общинско ниво.

Шиничи Яманака

През 1977 г. завършва правния факултет на Токийския университет. Същата година постъпва на работа в Министерството на образованието, културата, спорта, науката и технологиите. Бил е директор на комитета за възстановяване на образованието към министър-председателя, генерален директор на бюрото за младежта и спорта, генерален директор на секретариата на министъра, генерален директор на бюрото за основно и средно образование, заместник министър на образованието, културата, спорта, науката и технологиите. От 1992 г. до 1995 г. е доцент и преподавател в института за следдипломна квалификация по международна икономика и право към държавния университет в Йокохама. И в момента е председател на Управителния съвет за международно проучване на преподавателската и учебна дейност към ОИСР /OECD Teaching and Learning International Survey/. През юли 2016 г. е назначен за Извънреден и пълномощен посланик на Япония в Република България.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов