Почетоха паметта на Емилиян Станев

Велико Търново Лайф

15-03-2017, 14:40

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В къщата-музей в Търново се пази личната библиотека на писателя

На днешния ден през 1979 година се взема решение за изграждане на музей на Емилиян Станев във Велико Търново. Това става в деня, когато на 72 години големият български писател умира. Къщата-музей е построена на мястото на родния дом на твореца, където той е живял от 1907 до 1922 година, когато семейството му се премества в Елена. От нейния автентичен вид нищо не е съхранено. Запазва се само архитектурното разпределение, за да бъде отделена рождената стая на големия писател.

Изграждането на музея продължава шест години. Той е открит на 5 май 1987 година по повод 80-годишнината от рождението на Емилиян Станев. „Цялостният художествен проект на експозицията е на режисьора Въло Радев и неговият колектив Иван Халачев, Константин Джидров, Николай Минчев, Скарлет Зидарова. Комплексът обхваща две сгради, една срещу друга. Къщата-музей е дело на арх. Христо Коев. В другата има зала за срещи и се съхранява архива на Емилиян Станев. Музейната експозиция е изградена новаторски, разчупваща канона на музейното представяне”, припомня д-р Радка Пенчева – директор на къщата-музей „Емилиян Станев” във Велико Търново, която е филиал на Националния литературен музей.

В къщата-музей се пази личната библиотека на писателя, която съдържа около 1400 книги. Част от тях са редки библиофилски издания с автографи на известни учени, писатели, преводачи. Около 30 процента от изданията са на чужди езици. В началото на 2013 година къщата-музей „Емилиян Станев” получава 10 часа записи с разговори на писателя. Те са изключително ценни и са правени през 1975 и 1976 година в рамките на литературна анкета.

Днес беше направено поклонение на гроба на писателя във Велико Търново по повод годишнината от смъртта му.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов