Горна Оряховица отново се присъединява към „Часът на Земята”

Мисия

16-03-2017, 09:00

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Световната кампания се провежда у нас от 2009 г.

Горна Оряховица отново ще се включи в световната инициатива „Часът на Земята”, която се провежда всяка последна събота на месец март. На 25 март (събота) за един час от 20.30 ч. до 21.30 ч. ще бъдат изгасени фасадното осветление на сградата на Общината, и лампите на пл. „Георги Измирлиев”. В този час хора и общини в България и по света ще загасят осветлението в знак на съпричастност към опазването на природата и в частност към и промените в климата.

Мотото на „Часът на Земята” в България тази година е: ”Загаси светлините, отвори очи за планетата”. Със символичното гасене на осветлението за час, ще се акцентира внимание на спешната нужда от действия за ограничаване на промените в климата.

„Часът на Земята” се провежда за първи път през 2007 г. в Австралия. Тогава, в рамките на един час, хората изразяват своята воля за справяне с климатичните промени, като загасят осветлението в домовете си. В рамките на 60 минути притъмняват и фасадите на знакови сгради и културни паметници.

„Часът на Земята” вече е една от най-популярните световни инициативи, в която се включват хиляди градове от стотици държави по света, правителства и бизнеси, обединени от общи послания и действия за защита на природата.

В България кампанията се провежда от 2009 г., като всяка изминала година нейните привърженици стават повече.

До момента близо 50 български общини са потвърдили, че ще се включат в „Часът на Земята”. Същото са направили и много институции.

През 2016 г.  в рамките на инициативата в България се включиха 110 града, институции, бизнеси и медии. В знак на съпричастност за час притъмняват фасадите на общините участници, на национални институции и паметници на културата като Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, Софийския университет, Президентството, Парламента, БНБ и много др.

Без светлини остават и световни културни паметници като Бранденбургската врата в Берлин, Айфеловата кула в Париж, Лондонското виенско колело, четири от петте най-високи сгради в света, сред които “Емпайър Стейт Билдинг” в Ню Йорк, кулата “Бурж Калифа” в Обединените арабски емирства. Тъмни остават и статуята на Исус Спасителя в Рио де Жанейро, императорският дворец в Банкок, мемориалът на мира в Хирошима и др. 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)