Изложба представя дарените от художника Иван Христов картини на Велико Търново

Мисия

16-03-2017, 10:59

Снимка:

уикипедия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Това е едно от най-значимите дарения, направени в полза на града

На 20 март от 17,30 ч. в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ ще бъде открита изложба с дарените от художника Иван Христов картини.

На  15 април 1982 година в София е съставен и подписан протокол за окончателно оформяне на  дарение  направено от художника Иван Христов.  Дарението съдържа 30  картини. Картинната колекция  е с висока художествена стойност и несъмнени достойнства.  Дарените картини са пейзажи предимно с местни сюжети.

Това е едно от значимите дарения от произведения на изкуството, правени в полза на Велико Търново.

Художникът Иван  Христов е роден на 19.01.1900г. в град Видин.През 1919 година учи във Втора мъжка гимназия в София.Завършва „Живопис „ при проф. Никола Ганушев в Художествена Академия в София.От 1927 до 1932 година учителства в градовете Трявна и Пловдив, след което се установява като художник на свободна практика в София.Отдаден е почти изключително на пейзажната живопис.

Творбите на Иван Христов  поразяват с красивата живописност на  пейзажите от Велико Търново

Чрез неговите пейзажи оживява романтиката на Трявна, приказността на Белоградчик, Мелник, Видин, Родопите, Созопол.Рисува и възрожденската архитектура на притаените сред планините манастири-Рилски, Бачковски, Преображенски.

От 1924 до 1974 година Иван Христов има 50 самостоятелни изложби.Излага в Рим,Генуа,  Варшава, Букурещ,Берлин.

Умира на 27.03.1987година в София.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов