В Районен съд – Павликени тържествено откриха „синя стая“

Животът

17-03-2017, 11:14

Снимка:

Районен съд Павликени

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Средствата за създаването и са от бюджета на съда

В сградата на Районен съд – Павликени бе открито специализираното помещение за разпити и изслушвания на деца – т. нар. „синя стая”. На събитието присъстваха Теодорина Димитрова - председател на Великотърновския окръжен съд, зам.кмета на Община Павликени Венцислав Иванов, художникът Мартин Петров, Директора на Дирекция социално подпомагане Ангелина Петрова, началник отдел Закрила на детето Даниела Атанасова, директор КСУ Таня Иванова, ст.разследващ полицай Петя Терзиева, директора на СУ „Бачо Киро“, гр.Павликени - Пепи Стефанова, Представители на АК Велико Търново, Евтим Евтимов – дългогодишен бивш инспектор Детска педагогическа стая, съдиите от Районен съд - Павликени, прокурорите от РП Павликени.

Районен съд – Павликени успя със средства от бюджета за издръжката си, с личния труд и усилия на съдиите и служителите, както и с подкрепата на художника Мартин Петров да подготви двете помещения, условно наричани „синя стая”.

Специализираното помещение представлява уютна и приветлива стая, чиято цел е да предразположи детето и съдебната процедура, в която се налага да участва, да не го подлага на допълнителен стрес. При изслушване в съдебна зала детето попада в официално и будещо респект, дори страх помещение, среща се със съдии, прокурори и адвокати в тоги, всеки от тях му задава въпроси. Именно, за да се охрани най-добре интереса на детето, а и за да се извлече максимална полза от разпита/изслушването, е възникнала идеята за такива помещения, първите от които – създадени в Полша, са били решени в син цвят и оттам името „синя стая” става нарицателно за подобен вид помещения.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов