Тунинговани трабанти дефилираха във Велико Търново

Велико Търново Лайф

19-03-2017, 11:06

Снимка:

БНР

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Стягат през септември пищен парад на соцвозилата

Десетки любители на култовата автомобилна марка „Трабант” се стекоха във Велико Търново за осмото издание на „Трабант фест”. Над 70 тунинговани и базови модели изпълниха пространството край парк „Марно поле” в центъра на старата столица, а собствениците им мериха сили в майсторското му управление и се бориха за наградата за най-атрактивен трабант.

В проявата по традиция се включиха колекционери на соцвозилото от цяла България, както и фенове на малката кола от Румъния и дори от Германия. От северната ни съседка пристигна група с 8 трабанта, а от Германия участваха две коли, които изминали над 2000 км за събитието в старата столица. Собственик на трабант от град Толеати , Русия пък пропътувал 2555 км., за да се включи във феста, който е част от празничната програма за Празника на Велико Търново- 22 март. Атрактивните трабанти във вид на лимузини, кабрио, пикапи, джипове и дори ван с прикачена каравана бяха подредени като на изложение.

Сред участниците бе и Ивайло Антов, който е колекционерът с най – много трабантчета в цялата страна – 73 на брой. Антов държи своите уникати в двора на къщата си във великотърновското село Хотница.

Вниманието на минувачите привличаше и модифицирания във вид на джип трабант на Спас Денев от София. Соцавтомобилът модел 601 е майсторски преобразен във високопроходима машина тип „милитъри”. Маслено зеленият трабант е 4Х4, с бързи и бавни скорости и дори с гребло за сняг.

След изложението колекционерите на ретро автомобилите направиха зрелищно дефиле по улиците на болярския град. После на паркинга на Търговски парк – Велико Търново се проведоха състезанията по майсторско шофиране, бутане на трабант отборно и търкаляне на гума през препятствие.

По време на проявата организаторите на „Трабант фест” обявиха, че са регистрирали и „Ретро клуб Трабант Велико Търново”.

На 9 септември пък в старата столица ще се проведе първият Парад на соц автомобили. В него ще имат възможност да се включат собственици на различни марки соц возила – волги, лади, москвичи, чайки, варшави, вартбурзи.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов