Община Свищов ще се включи отново в инициативата Часът на Земята

Велико Търново Лайф

20-03-2017, 10:15

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

"Загаси светлините, отвори очи за планетата" - е мотото тази година

За десети пореден път предстои да се реализира най-голямата природозащитна инициатива Часът на Земята. Община Свищов ще се присъедини отново към глобалната кампания, която ще се проведе на 25 март 2017 г. /събота/, от 20.30 до 21.30 ч.

В знак на съпричастност към идеята и в подкрепа на мисията ни да се погрижим за планета, Община Свищов ще изгаси осветлението на три паметника в града. Точно в 20.30 часа светлините на паметника на Свободата на пл. "Свобода", паметника на Дарителите, в центъра на града и паметника на "33-ти Свищовски полк" на пл. "Велешана" ще изгаснат. Искрено се надяваме, жителите на общината да се включат  в инициативата, изгасяйки за един час светлините на домовете си и така, чрез своя скромен  принос, да подкрепим общата мисия за ограничаване на промените в климатичните условия на планетата. Частът на Земята дава възможност на всеки човек да разбере, какво влияние имат малките постъпки върху голямата планета и как може да използва силата си, за да се справи с климатичните промени. Инициативата израства в глобално общество, убедено в устойчивото бъдеще на планетата.

Часът на Земята се провежда за първи път през 2007 г. в Австралия. Тогава, в рамките на един час, хората изразяват своята воля за справяне с климатичните промени, като загасяват осветлението в домовете си. В рамките на шестдесет минути притъмняват и фасадите на знакови сгради и културни паметници.

През 2015 г. „Часът на Земята“ вече е най-популярната световна инициатива, с участници от 170 държави и над 7000 града, правителства и бизнеси – обединени в общи послания и действия за природозащита.

В България кампанията се провежда от 2009 г., като всяка изминала година нейните привърженици стават все повече. Тази година Часът на Земята ще обиколи света за десети път. На 25 март милиони хора в над 170 държави по света ще загасят светлините от 20,30 до 21,30 ч., за да привлекат вниманието на съграждани, бизнеси, учени и правителства към спешната нужда от действия срещу климатичните промени. Действията ни днес ще определят нашето бъдеще. Нека положим усилия сега, за да може в утрешния ден хората да живеят в хармония с природата.

  

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)