Кметът Даниел Панов посрещна делегация от Азербайджан

Мисия

20-03-2017, 13:03

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В делегацията бе ректорът на Славянски университет Баку проф. Нурлана Алиева

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов посрещна делегация от Азербайджан, водена от Нейно Превъзходителство г-жа Наргиз Гурбанова – Извънреден и пълномощен Посланик на Азербайджан в България.

В делегацията бяха Ректорът на Славянски университет Баку – Проф. Нурлана Алиева, Проф. Рафик Новрузов – проректор и доц. Ханъм Султанова – проректор. Те ще имат срещи с Ректора и ръководството на Великотърновски университет „Св.Св.Кирил и Методий“.

Представителите на един от най-големите университети в Южен Кавказ със 70-годишна история с гордост споделиха, че българският център в техният университет е най-големият и посещаван сред 11-те чуждестранни центъра в университета в Баку. В него над 50 души се обучават на български език, култура и традиции. Ежегодно се отбелязват по достойнство всички най-значими български празници.

„Очевидно е, че освен изключително красив и богат на културно- историческо наследство градът ви е много чист и прекрасно поддържан с грижата на много добър стопанин“ -споделиха гостите по време на срещата.

Даниел Панов изрази своето задоволство от успешното развитие на контактите между двете страни. Още веднъж той благодари за успешната реализация на проекта за социализация на крепостта Трапезица и изрази увереност, че отношенията между академичните общности ще продължат да се развиват, както в областта на образованието и науките, така и в сферата на изкуствата и културата.

Кметът Даниел Панов получи покана да оглави делегация, която да посети Баку и  град Нахичеван, с който Велико Търново си партнира.Поканата бе отправена във връзка с отбелязването през тази година на 25-та годишнината от установяване на дипломатически отношения между двете страни.

Гостите разгледаха финансираните от фондация „Гайдар Алиев“ дейности в рамките на проект за социализация на крепостта Трапезица. Впечатлени от видяното те заявиха, че този проект е илюстрация на успешните контакти и сътрудничество между двата народа.

 

Първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева, председател на фондацията, която дари 2,5 милиона лева за реставрация, консервация и социализация на музейния резерват лично представи резултатите от проекта на 22 септември 2016 г.

По време на посещението си Мехрибан Алиева обеща да се ангажира със засилване партньорството между академичните общности, в областта на културата, изкуствата и туризма.

 

Средствата, предоставени от фондацията бяха вложени в реставрацията на част от северната крепостна стена, три средновековни църкви, обновяване на Експозиционният център, централната туристическа алея, както и подобряване и обезопасяване на туристическата инфраструктура на крепостта.

Госпожа Мехрибан Алаева бе удостоена със званието "Почетен гражданин на Велико Търново" и доктор Хонорис Кауза на Великотърновския университет „Св. Св.Кирил и Методий“.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)