Обсъдиха бъдещото сътрудничество между ВТУ и Славянския университет в Баку

Животът

20-03-2017, 14:37

Снимка:

ВТУ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

25 години дипломатически отношения между Република Азербайджан и Република България

На посещение във Великотърновския университет бе извънредният и пълномощен посланик на Република Азербайджан в България Н. Пр. Наргиз Гурбанова. Тя беше заедно с проф. Нурлана Алиева, ректор на Славянския университет в Баку. Посещението е част от редица събития, посветени  на 25-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между Азербайджан и България, както и лекция на същата тема от проф. Нурлана Алиева пред студенти от Великотърновския университет.

Преди публичната лекция проф. д-р Христо Бонджолов се срещна с Н. Пр. Наргиз Гурбанова и с проф. Нурлана Алиева. Те обсъдиха бъдещото сътрудничество между Великотърновския университет и  Славянския университет в Баку, където също се изучава български език, а от 2004 г. действа и Център за български език и култура. Предвижда се обмен на студенти и преподаватели; участие в международни прояви и съвместни проекти; съдействие от страна на Великотърновския университет за обучението по български език, както и осигуряване на литература и материали за изучаването на български език в Славянския университет. В тази връзка проф. д-р Христо Бонджолов направи дарение от книги от Университетското издателство в областта на българския език и литература, българска история и култура за Центъра  за български език и култура в Славянския университет в Баку. Проф. Нурлана Алиева благодари за направеното дарение и изрази увереност, че сътрудничеството между двата университета ще бъде ползотворно и изпълнено със съдържание.

Публичната лекция на тема: „25-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между Азербайджан и България”, която проф. Нурлана Алиева изнесе на български език пред студенти и преподаватели от Великотърновския университет, предизвика голям интерес. Накрая високите гости почерпиха присъстващите с традиционни азербайджански сладкиши.

 

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов