Проф. Огнян Герджиков: За нас е важно Турция да е приятел на България

Мисия

22-03-2017, 18:24

Снимка:

бтв

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Кметовете от Великотърновска област поставиха проблеми, но нямало време да бъдат решени, заключи служебният премиер

„Има известно изостряне на отношенията с Турция, но това не означава, че България трябва да предприеме някакви радикални мерки. В никакъв случай. Ние трябва да развиваме добросъседски отношения с Турция. Най-вече, защото непосредствено граничим с нея, докато другите европейски държави са по-отдалечени. Така че за нас е много важно Турция   да е приятел на България, доколкото това е възможно. В крайна сметка ние сме заедно членки в НАТО”. Това заяви служебният премиер проф. Огнян Герджиков пред журналисти във Велико Търново. По негови думи има провокативни опити от известни лица, свързани с изборите и натиск за една или друга политическа сила, но това са неща, които не са за първи път. „Има ги и този път. Нашата държава е готова. Организацията е създадена, за да се противодейства и се противодейства.   Знаете някои лица бяха експулсирани, на други   е забранено да влизат на територията на България. Така че МВР и специалните служби си вършат работата така, както трябва”, каза проф. Герджиков и уточни, че отзованите от страната двама турски граждани не са с дипломатически ранг. 
Служебният министър-председател подчерта, че МВР и другите специални служби са мобилизирани и увери, че изборите ще бъдат безпроблемни и без нарушения, които да опорочат предстоящия вот. „Всички мерки са взети. Аз  обикалям  областните градове. Говоря с областни управители, с кметове, с председатели на районните избирателни комисии, за да се убедя и се убеждавам, че  е създадена добра организация и към днешна дата няма никакви сериозни основания за опасения за провал на изборите. Няма такова нещо”, заяви проф. Огнян Герджиков. 
Днес той бе гост на Велико Търново по повод  празника на града. Премиерът проведе работни срещи с областния управител Николай Йоцов, с кмета Даниел Панов и с ректора на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов. След среща, Герджиков заяви, че служебният кабинет няма да има време да реагира на поставените от кметовете проблеми, освен на най-належащите за обекти в аварийно състояние, застрашаващи човешки живот. Имало и въпроси, свързани с оперативни програми и по тях можело да се помогне на региона.

След разговор с ректора на ВТУ , Герджиков заяви, че е останал с много добри впечатления от проф.Христо Бонджолов като добре подготвен човек за този пост. „Смятам, че на поставените въпроси относно университета и висшето образование мога да бъда полезен и след приключването на мандата ми като служебен премиер“, каза Огнян Герджиков.


  

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов