Седмица за профилактика на туберкулозата провеждат в СУ „Вичо Грънчаров”

Мисия

23-03-2017, 10:25

Снимка:

БЧК

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Инициативата е на медицинската сестра в училището Жанета Николаева

Седмица за профилактика на туберкулозата провеждат учениците в СУ „Вичо Грънчаров” в Горна Оряховица. Поводът е Световния ден за борба с туберкулозата, който се отбелязва на 24 март. Инициативата е на медицинската сестра в училището Жанета Николаева и на училищния клуб на БЧК. През цялата седмица се провеждат срещи с ученици от различни класове, по време на които децата се запознават със заболяването и неговата профилактика. Медицинската сестра и младите червенокръстци обясняват на учениците от различните класове, кои са причинителите и какви са начините на заразяване, какви са симптомите, какво лечение се прилага и какво трябва да се прави, за да не се допусне заболяването. Децата получават забавни листовки, които с помощта на анимационни герои разясняват ежедневни правила, които трябва да се спазват с цел профилактика.

Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което в 90 % от случаите засяга белодробната система, а в 10 на сто и други органи и системи. В световен мащаб заболяването е най-голям проблем за пет държави: Индия, Китай, Индонезия, нигерия и ЮАР. Ежегодно в света умират около два милиона души. В Европейския регион на всеки час се регистрират по 50 нови случая на заболяването. По данни на Световната здравна организация, България е със средно ниво на разпространение на туберкулоза – между 12 и 80 на 100 000 население.

От 1996 г. по решение на СЗО, всяка година 24 март се отбелязва като Световен ден за борба с туберкулозата. На този ден през 1882 г. немският бактериолог Робърт Кох обявява, че е изолирал причинителя на заболяването. Това е постижение, което открива пътя към диагностицирането и лечението на туберкулозата. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов