В Горна Оряховица поставят нови контейнери за разделно събиране на отпадъци

Мисия

23-03-2017, 10:51

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Новите съдове са тип „иглу”

Започна поставянето на нови цветни контейнери за разделно събиране на отпадъци от опаковки на територията на община Горна Оряховица. Те са собственост на фирма “Еко Партнърс България“ АД, с която Общината има сключен договор. Доставени са 116 зелени и 116 жълти контейнера. На 88 места в Горна Оряховица ще бъдат разпределени по един жълт и по един зелен контейнер. Останалите съдове за разделно събиране на отпадъци ще бъдат разпределени в четирите големи кметства на общината – Долна Оряховица, Драганово, Първомайци и Поликраище.

Новите контейнери са тип „иглу”, като целта е да не се разпиляват отпадъците.

С глоба от 300 до 1 000 лв. за физически и от 1 400 до 4 000 лв. ще бъдат наказвани нарушителите, изхвърлящи строителни и битови отпадъци на нерегламентирани места, напомнят еколозите от Общината. Санкциите са регламентирани в Закона за управление на отпадъците и Наредбата за управление на отпадъците на територията на Община Горна Оряховица.

Все по-често екоинспекторите при ежедневните си проверки констатират нерегламентирано изхвърляне на строителни отпадъци, вследствие на ремонтни дейности, които през този период се увеличават. Еколозите напомнят на гражданите, че изхвърлянето на строителни отпадъци се извършва в специални контейнери, които се доставят от фирма „Кънстракшън Уест“ ООД“ след предварителна заявка. Тя може да бъде направена на телефон 0988801321. Изхвърлянето на строителните отпадъци в контейнерите за битови отпадъци е абсолютно забранено, припомнят екоинспекторите.

Повече информация, гражданите могат да получат в стая 211 в Община Горна Оряховица или да се обадят на телефон 0618 6 05 01, вътрешен 117.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов