Ремонтираха с 300 000 лв. операционния блок в МОБАЛ

Животът

23-03-2017, 13:03

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Средствата са целева субсидия от здравното министерство

Щори за всички помещения /операционни зали, стаи за почивка, съблекални/ и допълнителна мебелировка, където е необходима, са нещата, с които предстои да бъде снабден обновеният до неузнаваемост Операционен блок в База I /Нова болница/ на областния стационар във Велико Търново, където заетите по щат медицински сестри са 12, а санитарите 9.

Оперираните болни, напуснали стационара през м.г., са 476 души, срещу 463 за времето на ремонта. Извършените хирургични операции за м.г. са 553, а тези във времето на ремонта 550.  Оперативната активност през 2016 г. е 67,21% и нараства съпоставимо със същия период на т.г. на 67,60%. 

Ремонтът обхвана 3 от общо 5-те операционни зали, където са монтирани 2 нови операционни маси. Поставени са и нови операционни LED лампи.  Всяка операционна разполага и с нов панел за медицински газове, отговарящи на специфичните болнични изисквания и нужди, с по 2 извода са кислород, 2 извода за вакум, 1 извод за сгъстен въздух и 1 извод за издишаните газове от пациента. Подменена е и дограмата, свързваща помещенията вътре. Нова е и климатичната инсталация в операционните, както и спешните шкафове в залите. В помещенията всички стени и  подови настилки са винил – лесни за почистване и дезинфекция.

Наред с преобразените операционни зали, с тотален ремонт и нова мебелировка са и съблекалните, баните и тоалетните в операционния блок.  Място е заделено и за изграденото помещение за събирането на биологичния отпадък, хистологичните проби, мръсното бельо и т.н. Обособено е ново помещение за операционните сестри, но с място за работа и почивка разполагат и анестезиологичните сестри, старшата медицинска сестра Светла Китанова и началникът д-р Божидар Ангелов.   

Припомняме, че строително - ремонтните дейности са целево финансиране от Министерство на здравеопазването в размер на 300 000 лв., с които обаче се извърши и цялостен ремонт на интензивно-кардиологичен сектор към Кардиологично отделение в областния стационар.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов