Свищовски студенти участваха в конкурс за есе

Животът

24-03-2017, 08:00

Снимка:

Стопанска академия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Темата беше „Аз, България и Европейския съюз - 10 години по-късно“

Конкурс за есе на тема „Аз, България и Европейския съюз - 10 години по-късно“ организира катедра „Стратегическо планиране“ за студентите в Стопанска академия Димитър А. Ценов“. В конкурса участваха 37 студенти от 1, 2, 3 и 4 курс, от специалностите „Публична администрация“, „Стратегическо и бизнес планиране“, „Маркетинг“, „Застраховане и социално дело“, „Финанси“, „Счетоводство и контрол“, „Бизнес информатика“, „Стопанско управление“, „Аграрна икономика“ и „Международни икономически отношения“. Участниците презентираха своите разработки пред жури, председателствано от проф. д-р Маргарита Богданова – ръководител катедра „Стратегическо планиране“ и членове – преподаватели от катедра „Стратегическо планиране“ и Ахмед Куйтов – председател на Управителния съвет на Сдружение „Институт Перспективи“. В приветствието си към участниците, проф. Богданова сподели, че мотивите за организиране на конкурса са свързани със стремежа на катедрата да осигури възможности за изява на студентите в области, в които катедрата проявява изследователски и учебно-преподавателски интерес, а именно развитието на страната в контекста на европейските стратегии, политики и програми. „За нас е интересно да чуем Вашето мнение по един изключително важен въпрос, свързан с мястото и ролята на България в ЕС и къде виждате Вашето лично място в целия този процес“, каза проф. Богданова.

В продължилия повече от 3 часа студентите представиха своите виждания, лични мнения, наблюдения, сравнения, очаквания, нагласи и възприятия по темата на конкурса. Част от тях акцентираха върху ретроспекцията на изминалия 10-годишен период, а други погледнаха напред в бъдещето, в перспектива. Журито оценяваше есетата по 3 критерия – собствено мнение, обосновка на разработката и презентационни умения на автора, в т.ч. и отговор на поставените от присъстващите въпроси. Организаторите на проявата изненадаха участниците с множество награди.

Първото място журито присъди на Христо Топалов – 4 курс, спец. „Стратегическо и бизнес планиране“. На второ място се класира Александър Борисов – 3 курс, спец. „Публична администрация“, а трето място зае първокурсничката Петя Маркова от спец. „Финанси“. Катедра „Стратегическо планиране“ и Сдружение „Институт Перспективи“ ще предоставят възможност за трима отличени в конкурса студенти да участват в два проекта за международен младежки обмен през 2017 г. – двама студенти ще бъдат през лятото в Италия и един – в Словакия. Специални и допълнителни награди получиха още седем студенти.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)