Над 1500 ученици от Великотърновска област се явяват на матурите през май

Животът

25-03-2017, 08:46

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Биология и здравно образование е най-желаният предмет за втори зрелостен изпит

1854 дванадесетокласници от Великотърновска област подадоха заявления за участие в държавния зрелостен изпит по български език и литература, съобщи началникът на Регионалното управление по образование инж. Розалия Личева. Биология и здравно образование е най-желаният предмет за втори зрелостен изпит. За него кандидатстват 344 абитуриенти. География и икономика е предпочетен от 431 ученици. 
344 са постъпилите заявления за изпит по английски език, по философски цикъл те са 122, по математика – 77, история и цивилизация – 68, химия и опазване на околната среда – 14, а по физика и астрономия – 8. Най-малко – 6 момичета и момчета,  са пожелали изпит по руски език.  Изпит по испански са поискали 20 младежи, по немски -17 и по френски – 9 абитуриенти. 
344 зрелостници от професионални гимназии са посочили, че ще се възползват от правото си да се явят на държавен изпит по теория и практика. От тази година оценките от препитването по професия се признават за положен втори задължителен държавен изпит, обясни инж. Личева. 
Матурата по български език и литература ще се проведе на 19 май, а втората по предмет, избран от ученика, ще се състои на 22 май, уточни началникът на Регионалното управление по образование. 
  

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов