Трапезица отново посреща туристи от първи април

Велико Търново Лайф

28-03-2017, 08:33

Снимка:

архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Новата туристическа атракция на Велико Търново – крепостта Трапезица, ще приема отново туристи от 1 април, пише kmeta.bg. Историческата забележителност, заемаща централно място в средновековния столичен град, предлага на посетителите три реставрирани църкви от XIII век с автентични стенописи, интерактивен музей, алейна мрежа от близо километър. Възстановени бяха и над 160 метра от северната крепостна стена.

В частичната реставрация на крепостта бяха вложени над 2,5 милиона лева, осигурени чрез съдействието на Бойко Борисов от азербайджанската фондация „Гейдар Алиев” по време на второто правителство на Борисов. Монтирано бе също художествено осветление, създаден бе паркинг в подножието на Трапезица, ремонтирана бе и едноименната улица под хълма.

До крепостта се достига пеш или чрез фуникуляр, за който се заплаща допълнително. Редовният билет е на цена от 6 лева, учащите и пенсионерите ползват отстъпки.

Отскоро на върха на Трапезица гордо се вее българският флаг. Националното знаме бе издигнато навръх Националния празник на България. То бе закупено след дарителска кампания на Регионалния исторически музей.

През настоящата пролет Велико Търново ще предложи на туристите още една атракция – реставрираната Шишманова баня, определяна от историците и археолозите като най-автентичния паметник в града, отнасящ се към Средновековието. В консервационните дейности бяха вложени 725 000 лева, които Общината привлече от Европейското икономическо пространство.

Повече от 30 години паметникът на културата бе в руини. Укрепени са автентичните зидове в западната част на сградата. По модела на запазените останки и археологическите проучвания са надградени останалите стени, възстановени са същинският под, както и пилоните от хипокаустната система до действителната им височина. Монтирана е и пасарелка за разглеждането им. Построена е каменна ограда между паметника на културата и улицата, монтирана е и стабилна покривна конструкция, гарантираща защита на оригинала.

Възстановената вече Шишманова баня ще стане част от туристическите маршрути в квартал „Асенов”, които включват църквите „Св. Св. Петър и Павел”, „Св. Четиридесет мъченици”, „Св. Иван Рилски” и „Св. Димитър”. В банята от времето на цар Иван Шишман ще се провеждат открити уроци по история, както и мултикултурен фестивал.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)