Велико Търново с рекордна събираемост на данъците за втора поредна година

Животът

29-03-2017, 13:14

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

11,37% е ръстът на постъпленията

Община Велико Търново отчита рекордна събираемост на местните данъци и такси за втора поредна година, стана ясно по време на публичното обсъждане на касовото изпълнение на Бюджет ‘2016. За периода 1 януари – 31 декември 2016 г. в местната хазна са постъпили близо 19,7 милиона лева. Увеличението спрямо цялата 2015 година е с 2 милиона лева - с 11,37%.

Тенденцията доказва ефективността на данъчната политика, провеждана от кмета Даниел Панов и екипа му в общинската администрация. В резултат старопрестолният град се нарежда на водещо място в България по събираемост на местните налози. Община Велико Търново е една от малкото в България, в които ставките им не са променяни през последните 5 години. Въпреки това, благодарение на предприетите мерки, за този период годишните приходи нарастват с над 25%.

Акцентът е поставен върху събираемостта както на текущите задължения, така и на недоборите – само приходите по това перо надхвърлят 3,1 милиона лева. Дадена е възможност за разсрочване на забавените плащания. Спрямо недобросъвестните граждани и юридически лица се прибягва до законово регламентираните методи на принудително изпълнение.

През2016 г. показателите по отношение плановете за събираемост на основните видове местни налози са отлични. Постъпленията са както следва: данък недвижими имоти – 5,2 милиона лева /106% изпълнение/, данък МПС – 3,3 милиона лева /126% изпълнение/, данък при придобиване на имущество – над 3 милиона лева /125% изпълнение/, такса битови отпадъци – над 6.2 милиона лева /103% изпълнение/ и пр.

 Регулярно се предприемат и мерки за оптимизиране на разходите от второстепенните разпоредители с кредити, които се отнасят към консолидирания бюджет на Община Велико Търново. В резултат на това просрочените задължения в края на 2016 година намаляват с над 1 милион лева.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов