Деца от Велико Търново, Севлиево и Габрово стават лесовъди за един ден

Мисия

29-03-2017, 19:07

Снимка:

архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

„Подобри гората” е слоганът на тазгодишната седмица на гората

„Гората е живот“ е мотото на тазгодишната Седмица на гората

„Гората е живот“ – това е мотото, под което ще премине традиционната Седмица на гората през 2017-а. Най-голямото събитие в горския сектор започва официално на 3 април. Цяла седмица активности ще запознават хората с грижата за българската гора, както и с екосистемните ползи от нея.

От тази година Седмицата на гората има и свое постоянно лого. То е дело на Христо Ангелов. Запазеният знак бе отличен в рамките на конкурс, проведен преди година.

В различните събития, част от Седмицата на гората ще се включат структурите на шестте държавни горски предприятия, Изпълнителна агенция по горите, както и природните паркове.

Един от основните акценти по места е успешната инициатива „Лесовъд за един ден“. В нея горските служители демонстрират дейностите по опазване и грижа за природата. На децата се предоставя възможност чрез интерактивни игри и занимателни беседи с лесовъди да научат повече за лесовъдската професия, горските екосистеми и процесите, които протичат в тях.

Северноцентралното държавно предприятие организира „Лесовъд за един ден“ на 4 локации – край Севлиево, във В. Търново, в Габрово и в Русе, като навсякъде началото ще бъде дадено в 10.00 ч.

В община Севлиево инициативата ще се проведе в местността Лъгът на територията на ДЛС „Росица“, едно от най-красивите кътчета в района. Децата, които ще влязат в ролята на лесовъди за един ден, ще имат възможност да се забавляват на поляната под Ловния дом, като техни домакини ще бъдат служители на СЦДП – Габрово, РДГ – Велико Търново, ДЛС „Росица“ и гражданско движение „Граждани за Севлиево“. Настроението на горския празник ще гарантират изпълненията на талантите от Детски комплекс „Йовко Йовков”, гр. Севлиево. За участие в събитието са поканени деца от 5-ти клас на севлиевските училища СОУ „Васил Левски“ и ОУ „Стефан Пешев“

В гр. Габрово празникът ще се проведе в парк „Маркотея“ с участието на деца от основни училища, музикални групи и творчески школи от града. Съвместно СЦДП Габрово, ДГС „Габрово“, ПП „Българка“ и РДГ Велико Търново ще направят деня за децата специален, изпълнен с много усмивки и добро настроение. Децата ще научат интересни и полезни факти за гората от забавни, образователни и интерактивни занимания.

В гр. Велико Търново инициативата е с място на провеждане парк „Дружба“. Домакините от РДГ Велико Търново, СЦДП Габрово и ДГС „Болярка“ са подготвили незабравим горски празник с участието на ученици от СОУ „Емилиян Станев“, ОУ „Патриарх Евтимий“, ОУ „Бачо Киро“ и ПГСАГ „Ангел Попов“.

По традиция и тази година, в рамките на Седмицата на гората ще бъдат връчени наградите „Лесовъд на годината“. За 2016 г. най-високото отличие в лесовъдската колегия получи инж. Жельо Марев.

Седмицата на гората се чества от 1925 година. Тогава в България се провежда първият празник на залесяването. Девет години по-късно стажант-лесовъдът Георги Минков предлага честването да продължи цяла седмица.

След Втората световна война, през 1956 г., празникът е възстановен. Оттогава датира традицията той да стартира в първата седмица на април.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов