Окончателно – ГЕРБ и БСП с по трима депутати от Великотърновския избирателен район

Животът

30-03-2017, 14:07

Снимка:

архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Вижте кои са новите избраници

По трима народни представители от ГЕРБ и от БСП ще има областта ни в 44-то Народно събрание. Гласоподавателите в 8-мандатния Великотърновски избирателен район излъчиха също и по един депутат от Обединени патриоти и ДПС. Това става окончателно ясно, след като днес Централната избирателна комисия обяви официалните резултати от изборите за 44-и Парламент.

Все още от ЦИК не са оповестили официално имената на новите 240 депутати, но ситуацията е вече ясна. Ако водачът на листата на ГЕРБ Цветан Цветанов, който оглавяваше и благоевградската листа на партията, избере, както се очаква, да влезе от великотърновския регион, то заедно с него в парламента ще отидат още инж. Клавдия Ганчева и младият преподавател от Стопанската академия Станислава Стоянова. 

От БСП, след водачката Весела Лечева влизат горнооряховският кандидат Явор Божанков и Валентин Ламбев, за когото бе освободено място, след като събралата повече преференции  проф. Венка Кутева се отказа от депутатството. След подадено заявление, ЦИК излезе с решение за заличаване на името й от листата на левите. 

Другият депутат от региона ще е водачът на листата на „патриотите“ доц. Милен Михов. Очаква се от ДПС да влезе вторият в листата ген. Симеон Симеонов, когото търновци едва познават. Водачът на ДПС Камен Костадинов също оглавяваше две листи и се очаква да влезе от Бургас.

Изборите в неделя излъчиха в новия парламент пет политически сили  - партия ГЕРБ, коалицията „БСП за България“, Обединените патриоти, ДПС и партия "Воля".

Мандатите се разпределят между петте партии, както следва: ГЕРБ - 95 мандата, БСП е с 80, Обединените патриоти са с 27 депутатски места. Само едно място по-малко ще имат от ДПС, а партията на Веселин Марешки "Воля", ще получи 12 мандата.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов