50 лева за поставяне на вендинг автомат върху общинска площ

Мисия

01-04-2017, 10:06

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Търговци се опитаха да поставят ултиматум на общинарите

50 лева месечна наемна цена да заплащат собствениците на вендинг автомати, поставени върху общинска площ. Това решиха на заседанието си в четвъртък търновските съветници. Цената е с ДДС за един квадратен метър. Предложението на администрацията бе атакувано от групата на БСП. Според Петко Тюфекчиев решението е шоково, прибързано и рязко. „Ако машините излязат от общинските площи, Общината няма да взема и тези пари. Хората ще намерят начин да не плащат таксите. Ще започнат да ги тикат във фасади, да ги рушат и накрая какво ще получим”, попита той. 
Цената е определена след проучване в други градове на страната, обясни кметът Даниел Панов. По негови думи през последните две години служители на администрацията съвместно с полицейски инспектори са установили над 280 незаконни автомата за кафе, безалкохолни напитки и закуски във Велико Търново. „1000 – 4000 лева е месечният  оборот на машините, за печалбите да не говоря. Смятам, че цената е нормална. Който не я приема, да вкара машината в магазина си, а не да плаща 4 лева на квадрат за тротоарно право”, заяви кметът. 
Оборот от 4000 лева вероятно правят само автоматите, които са на аерогара София на терминал 2, където едно кафе е 3,50. Да не отиваме към вариант, който ще монополизира пазара и да стигнем дотам много на брой малки семейни фамилии да изгубят работата си и да не могат да издържат собствените си домакинства, апелира Валентин Ламбев от БСП. 
Новата цена за вендинг автоматите бе приета с 27 гласа „за”. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов