Община Горна Оряховица избира членове на Съвета на децата

Животът

02-04-2017, 08:52

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Предлагат се кандидатури на деца до 18 години

Съветът на децата е консултативен орган към Председателя на Държавна агенция за закрила на детето. Целта му е да насърчава детското участие в процесите на изработване на политики за деца и вземане на решения. Той включва представители от всяка административна област.

Процедурата са избор на членове на Съвета на децата е утвърдена от Председателя на Държавна агенция за закрила на детето. Според нея кметът на всяка община извършва избор на кандидатури за членове на Съвета на децата на територията на общината и ги предлага на Областния управител. От своя страна Областният управител извършва подбор на подадените от всички общини кандидатури на областно ниво и ги предлага на национално ниво. Комисия, определена от Председателя на ДАЗД, извършва класиране на постъпилите кандидатури от областите съгласно критериите, описани в чл. 5 в процедурата.

Процедурата цели подобряване на механизма за детско участие на национално ниво чрез гарантиране на широка представителност на децата и ангажиране на органите на местното самоуправление, гражданското общество, медиите и бизнеса в популяризирането и подбора на кандидатите. За членове на Съвета на децата могат да бъдат предлагани кандидатури на деца на възраст до 18 години.

Община Горна Оряховица отправя покана за представяне на кандидатури в направленията, съгласно чл. 3 от Процедурата за избор на членове на Съвета на децата.

Съгласно процедурата всяко дете може да кандидатства само в едно от посочените направления. Документите на кандидатите се подават в Община Горна Оряховица в срок до 24 май 2017 г. Подробна информация за процедурата е публикувана в прикачените файлове.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов