В Етъра провеждат Европейски дни на художествените занаяти

Велико Търново Лайф

02-04-2017, 09:21

Снимка:

ЕМО Етъра

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Програмата за днес включва обучение в грънчарство, плъстене и рисуване върху дърво

Възрожденските изкуства дърворезба, рисуване върху бръшлян и иконопис оживяха в Център „Българка” към Етнографския музей на открито „Етър”. Те са част от програмата на Европейските дни на художествените занаяти, които се провеждат и днес от 11:30 до 16:30 часа в Център „Българка”, разположен непосредствено до паркинга на музея.

Еди и Дилян, които са възпитаници на Националната гимназия по приложни изкуства „Тревненска школа” представят пред посетителите изкуството на дърворезбата.

Момчетата с желание участват в Европейските дни на художествените занаяти. В градинката до Център „Българка” към музея Еди и Дилян споделят с посетителите, че реално рисуват върху дървото. Еди се опитва да разчупи разбирането за дърворезбата. Традиция е да се правят растителни мотиви, но той споделя, че създава космически кораб. Все още творбата му не е готова, но той има одобрението на своя преподавател.

Иванка Димитрова от Варна показа как се рисува върху бръшлян. Това е друго изкуство, което посетителите могат да видят в Етъра по време на Европейските дни на художествените занаяти. Докато прокарва четката по зеленото листо, тя научава, че рисуването върху бръшлян възниква като последица от конкуренцията между жените от Трявна и Габрово. Пространството около Иванка се оказа наистина творческо, тъй като тя рисува, пее и се забавлява. Песента й е стара, но разказва за неща от живота, вълнуващи всяко поколение – любовта и виното.

Цветелина Максимова преподава иконопис в Националната гимназия по приложни изкуство „Тревненска школа”. Идеята е учениците да демонстрират своите знания, а други деца, които са посетители, да се научат на тяхното изкуство. „Сложно е да се обясни какво е иконопис. Но малките посетители тук ще отнесат със себе си своя рисунка и след време ще я осмислят”, казва Цвети Максимова, която е убедена, че няма случайни неща. Ако нещо е подсказало на детето да седне и да рисува, може би това е негова бъдеща реализация.

Програмата за днес, 2 април, включва още обучение в занаята „Грънчарство“ от учениците от Национално училище за приложни изкуства „ Проф. Венко Колев” в  Троян, обучение в плъстене и изработване на изделия от плъсти от Наталия Мичева, базар на ученици от училищата по изкуството и културата към Министерството на културата, в рамките на инициативата „Сектор АРТ”и базар на ЕМО „Етър”с изделия от гайтан, занимателни книжки и материали за рисуване за деца

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов