Над 250 изпълнителите участваха в ХХ Общински празник на градската песен

Мисия

02-04-2017, 15:54

Снимка:

читалище Дебелец

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

„Засмяна пролет – Дебелец 2017” събра певци от 16 населени места

Над 250 изпълнителите участваха в ХХ Общински празник на градската песен „Засмяна пролет – Дебелец 2017”. Градчето събра певци от 16 населени места – Ветринци, Момин сбор, Балван, Килифарево, Церова кория, Дичин, Пчелище, Русаля, Шереметя, Арбанаси, Самоводене, Беляковец, Дебелец и Велико Търново.

Двадесетото издание на празника „Засмяна пролет” Дебелец 2017 започна с кратка презентация под надслов „Песен моя , обич моя..” . Ретроспекцията от снимков материал разходи гостите в залата през изминалите години  и показа положителната посока в развитието на празника – увеличаването на броя на участниците, промяна на сценичните костюми, различните лица, членове на журитетната комисия.

Кметът на град Дебелец Снежана Първанова откри празника с пожелание за успешно представяне на участниците, ползотворна работа на журито и още дълги години домакинство на града, който с нетърпение всяка година очаква своите гости и техните прекрасни ретромелодии.

Гости на празника бяха звездата на българската естрада Христо Кидиков, който включи в репертоара си едни от най хубавите стари градски песни; дългогодишния диригент на градски духов оркестър Велико Търново Харалампи Попов и г-жа Кинче Иванова , главен експерт в дирекция „Култура, туризъм и международни отношения” на Община Велико Търново.

В програмата на празника бяха  изпяти 43 градски песни, 4 от които авторски, по текст и музика на участниците в празника.

По традиция домакините от НЧ „Съгласие-Дебелец”  бяха подготвили за всички участници грамоти за участие и уникални сувенири, изработени от Клуб „Дебелчанка” при читалището.

След приключване на концертната програма се състоя традиционната творческа среща на ръководителите на съставите с музикалните специалисти. В края на срещата бяха обявени и най добрите, които получиха награди за цялостното си представяне:

Г- жа Първанова връчи Наградата на Кмета на гр. Дебелец на групите „Балкански полъх” от гр.Килифарево, с ръководител Делян Пенчев и „Бели хризантеми ” от с.Беляковец, с ръководител Георги Янков.

Журитетната комисия класира на първо място група „Балкански полъх” от гр.Килифарево.

Група „Незабравими спомени” с ръководител Борис Спиридонов грабна втората награда.

На трето място застана ВГ „Бели хрезантеми” от Беляковец и на четвърто място, с поощрителна награда се сдоби група „Незабравка” от с.Пчелище с ръководител Христина Лазарова.

Наградени бяха и индивидуалните изпълнители от Арбанаси Тодор Стефанов и Марияна Дамянова, както и дует „Аз и Ти” от с.Самоводене.

Домакините от гр. Дебелец , група „Ретроритъм” с ръководител Мария Бъчварова , в знак на уважение към своите гости не участваха в конкурсната програма, но зарадваха присъстващите с едни от най хубавите си песни, в самия край на концерта.

Тази година бе изданието с песни на бъгарски класици  и имена, характерни и за старите градскси песни и за популярната естрада: Жива Кюлджиева, Иван Пеев, Никола Вапцаров, Йосиф Цанков, Надежда Захариева, Тончо Русев и още много други . Песните им бяха изпяти по нов, по - достъпен за публиката начин, в която имаше и поколения, които не са съвременници на този жанр на песенното изкуство.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)