70 български и чуждестранни изложители се представят на борсата „Културен туризъм“ 2017

Мисия

03-04-2017, 08:48

Снимка:

Диди Христова

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Форумът ще бъде официално открит от служебния министъра на туризма Стела Балтова

70  български и чуждестранни изложители ще се представят от 6 до 8 април 2017 г. във Велико Търново на четиринадесетото Международното изложение „Културен туризъм“. Общини, посолствата на Азербайджан, Бразилия, Виетнам, Палестина, ЮАР, градовете-партньори на Велико Търново Брага (Португалия), Бурса (Турция), Охрид (Македония), Серес (Гърция), Хаен (Испания), музеи, неправителствени организации, туроператори, турагенти ще презентират на самостоятелни щандове в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ нови продукти, атракции и дестинации за културен туризъм.

Форумът ще бъде официално открит в 10,00 часа на 6 април от служебния министъра на туризма Стела Балтова и заместник-кмета на Община Велико Търново Ганчо Карабаджаков.

В рамките на изложението, на 6 април, ще се проведе третата научна конференция с международно участие „Културно-историческо наследство: опазване, представяне, дигитализация” (KIN2017). Интердисциплинарният форум ще представи иновации, проекти, научни и научно-приложни разработки в областта на опазване и представяне на световното и национално материално и нематериално културно-историческо наследство.

На дигитализацията на туристическите дейности ще е посветена и кръгла маса организирана от Министерство на туризма. Фокусът на дебатите ще е националната рекламна програма за дигитален маркетинг на туризма, единна интерактивна платформа и мобилно приложение – ILove Bulgaria и партньорствата в създаването и поддържането на базата данни за туристическите ресурси.

На 7 април експерти от шест държави ще представят успешни практики за културен туризъм в селските райони. Те работят по международната инициатива EUROPETOUR, в която участват организации от България, Германия, Италия, Австрия, Румъния, Испания, Полша и Белгия, и ще проведат обучение с работещи в сферата на туризма и образованието у нас.

Същия ден Информационен център „Европа Директно“ – Велико Търново ще запознае представители на местните, регионални и централни власти с Планът за инвестиции за Европа като механизъм за постигане на икономическия растеж.

Велико Търново ще е домакин и на XIII Международен фестивал на туристическия филм “На източния бряг на Европа“ за филмови и телевизионни продукции, популяризиращи туристически забележителности и Национален конкурс „Чети и пътувай” за специализирани печатни и он-лайн издания на туристическа тематика.

В дните на Международното изложение „Културен туризъм“ седемнадесет издателства ще представят новите си заглавия в рамките на „Фоайе на книгата“. В Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ посетителите ще могат да видят ценни образци на европейското приложно изкуство в изложбата „Луксът на XIX век“, Великденски базар на ръчно изработени сувенири от потребителите на социални услуги в Община Велико Търново, Международна фотографска изложба „Кукерландия”, изложби, ревюта и работилници на а Национално сдружение „Седянка“.

Международно туристическо изложение „Културен туризъм” е съвместен проект на Община Велико Търново, Общинска агенция по туризъм „Царевград Търнов“, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА). Провежда се с подкрепата на Министерството на туризма на Република България.

Изложението в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ ще е отворено за посещение от 10,00 до 18,00 часа на 6, 7 и 8 април 2017 г.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов