В Горна Оряховица стартира Маратон на четенето

Велико Търново Лайф

04-04-2017, 08:23

Снимка:

Община Г. Оряховица

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Инициативата се провежда традиционно през април

С гостуването на децата от ДГ „Първи юни” в Детския отдел на Общинска библиотека в Горна Оряховица стартира Маратон на четенето – 2017. Малчуганите се срещнаха и четоха книжки с поетесата Анастасия Шахънова. Маратонът на четенето се провежда всяка година през месец април. На 2 април се отбелязва Международния ден на детската книга. Празникът се чества от 1967 г. и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, който е създал едни най-популярните приказки на всички времена.

На 4 април (вторник) инициативата в Общинска библиотека продължава с драматизация на приказката „Дядо вади ряпа” от децата от ДГ „Първи юни”. На 5 април (сряда) от 18.30 ч. В Художествена галерия „Недялко Каранешев” ще бъдат представени новите книги на Стефан Митев – Бойса – „Безкраен танц”, „Между брега и небесата” и „Не-бесни истории”.

На 24 април (понеделник) ат 11.00 ч. в читалнята на Общинска библиотека ще бъде представено творчеството на Камен Зидаров. Лекцията на Атанас Коев е на тема „Поетът и драматургът Камен Зидаров”.

Инициативата е по повод Световния ден на книгата и авторското право, който се отбелязва на 23 април. Датата е символична за световната литература. На 23 април 1616 г. са починали СервантесШекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега. Датата съвпада още и с рождението на Морис Дрюон, Владимир Набоков и Мануел Валехо. 

Месецът на четенето в Горна Оряховица ще зъвърши с представяне на романа „Сладко от маслини” на Ина Крейн, която ще гостува на 27 април (четвъртък) от 12.00 ч. в Художествена галерия „Недялко Каранешев”.

Седмица на детската книга и изкуствата за деца отбелязват и в библиотеката на НЧ „Христо Козлев – 1883” в Долна Оряховица. В дните от 3 до 7 април там ще се проведат литературни четения с деца от ЦГ „Детска радост” и ученици от ОУ „Св. св. Кирил и Методий”. На 25 април (вторник) от 16.00 ч. в малкия салон на НЧ „Звезда – 1905” в Правда ще се проведе рецитал по повод 55 години от рождението на поетесата Петя Дубарова.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов