Честваха патронния празник на началното училище в Елена

Мисия

05-04-2017, 11:08

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

На 3 април ученици и учители от НУ „Иларион Макариoполски“ имаха патронен  празник на своето училище. Тази дата от 1860 година е известна в нашата история като Великденската акция. По време на тържествена великденска служба в българския храм  „Свети Стефан“  в Цариград митрополит Иларион Макариополски не споменава името на вселенския гръцки патриарх и с този акт символично отхвърля властта на патриаршията над българското паство. 
Заветна мечта на родения в Елена смел родолюбец и негова голяма грижа  било и просвещението на народа. „Училища, училища, училища ни трябват“ призовавал той богатите българи да дават пари за образование.
В началното училище в Елена, което носи името на Иларион Макариополски, помнят и тачат неговите завети. От няколко години патронният празник се пренесе в двора с чемширите, пред родната му къща, най-старата в града. За святото му дело говори в празничното си слово директорът на школото Анета Ламбурова. Ученици рецитираха стихове в прослава на своя патрон, други потопиха присъстващите в магията на народните танци.  
Кметът инж. Дилян Млъзев връчи поздравителен адрес до училищния колектив. Той пожела на ученици и учители достойно да носят името на патрона на своето училище, да постигат успехи и сбъдват мечтите си.


Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов