Днес се открива Международното изложение "Културен туризъм"

Велико Търново Лайф

06-04-2017, 09:11

Снимка:

архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

XIV -то издание на Международното изложение „Културен туризъм 2017“ се открива днес от 10 часа във Велико Търново. 70  български и чуждестранни изложители ще се представят на изложението, което се провежда в старата столица от 6 до 8 април. Десетки общини, посолствата на Азербайджан, Бразилия, Виетнам, Палестина, ЮАР, градовете-партньори на Велико Търново Брага (Португалия), Бурса (Турция), Охрид (Македония), Серес (Гърция), Хаен(Испания), музеи, неправителствени организации, туроператори, турагенти ще презентират на самостоятелни щандове в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ нови продукти, атракции и дестинации за културен туризъм.

В рамките на изложението, днес ще се проведе и третата научна конференция с международно участие „Културно-историческо наследство: опазване, представяне, дигитализация” (KIN2017). Форумът е посветен на иновации, проекти, научни и научно-приложни разработки в областта на опазване и представяне на световното и национално материално и нематериално културно-историческо наследство. Дигитализацията на туристическите дейности е тема и на кръгла маса, организирана от Министерство на туризма. Фокусът на дискусията ще бъде поставен върху националната рекламна програма за дигитален маркетинг на туризма, единната интерактивна платформа и мобилно приложение – ILoveBulgaria, партньорствата в създаването и поддържането на базата данни за туристическите ресурси.

Утре експерти от шест държави ще запознаят гостите на изложението с успешни практики за културен туризъм в селските райони. Те работят по международната инициатива EUROPETOUR, в която участват организации от България, Германия, Италия, Австрия, Румъния, Испания, Полша и Белгия. През същия ден Информационен център „Европа Директно“ – Велико Търново ще презентира пред представители на местните, регионални и централни власти Плана за инвестиции за Европа като механизъм за постигане на икономическия растеж.

Велико Търново ще е домакин и на XIII Международен фестивал на туристическия филм “На източния бряг на Европа“ за филмови и телевизионни продукции, популяризиращи туристически забележителности. Част от МТИ „Културен туризъм” е и Националният конкурс за специализирани печатни и онлайн издания на туристическа тематика „Чети и пътувай”.

В дните на Международното изложение седемнадесет издателства ще представят новите си заглавия в рамките на „Фоайе на книгата“. В Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ посетителите ще могат да видят ценни образци на европейското приложно изкуство, част от изложбата „Луксът на XIX век“. Други събития са Великденски базар на ръчно изработени сувенири от потребителите на социални услуги в Община Велико Търново, Международна фотографска изложба „Кукерландия”, експозиции, ревюта и работилници на Национално сдружение „Седянка“.

Международно туристическо изложение „Културен туризъм” е съвместен проект на Община Велико Търново, Общинска агенция по туризъм „ЦаревградТърнов“, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА). Провежда се с подкрепата на Министерството на туризма на Република България.

Изложението в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ ще е отворено за посещение от 10,00 до 18,00 часа на 6, 7 и 8 април 2017 г. Програмата е достъпна на адреси: www.velikoturnovo.infowww.culturaltourism.info.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)