Даряват диск с аудио книги за незрящи на Търновската библиотека

Мисия

09-04-2017, 08:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Официалното събитие ще се проведе на 19 април

Диск с четири аудио книги за незрящи ще бъде дарен на филиал „Бузлуджа” към РНБ „П. Р. Славейков”. На официалното събитие, което ще се проведе на 19 април (сряда) от 10:00ч. във филиала, ще присъства Павлина Владева, чиято книга „Велико Търново в калейдоскопа на времето” е част от съдържанието на диска. Проявата е част от програмата, с която РНБ „П. Р. Славейков” ще отбележи деня на книгата и авторското право – 23 април.

Книгата на Павлина Владева „Велико Търново в калейдоскопа на времето” излезе през миналата година, а в нея авторката е събрала своите 20-годишни проучвания, свързани с историята на старопрестолния град в периода от XVI до XXI в. век.

„След едно от представянията на книгата в Горна Оряховица, Павлина Владева получава предложение трудът й да бъде включен в диск за незрящи. Инициативата е на горнооряховското сдружение „Човещина”, което повече от 15 години помага за социализацията на хората със зрителни увреждания към културния и обществен живот.”, разказа за Общинското радио Николай Колев от филиал „Бузлуджа”.

Книгата на Павлина Владева е записана с гласа на Мария Захариева, която е една от най-добрите интерпретаторки на текстове.

Дискът, който сдружението напълно безвъзмездно е записало, съдържа още романа на Джейн Ан Кренц – „Игри на съдбата“, прочетена от актьора Лъчезар Стефанов, „Повторени сънища. Фотописи от мистична България“ на Николай Нинов, както и книгата на Снежана Бунарджиева – „Цвете в чиния. В здравницата на природата с цветотерапия и хромотерапия.“

Повече от 10 години филиал „Бузлуджа” поддържа статута на център за работа с незрящи и хора с увреждания, а във фонда на филиала има около 20 аудио книги. Освен това културната институция разполага и със специален софтуер, чрез който могат да се четат различни текстове.

Николай Колев припомни, че освен във филиал „Бузлуджа”, хората със зрителни увреждания могат да намерят голямо разнообразие от безплатни аудио книги и в интернет.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)