Три състава ще участват в първото издание на феста „Маска и тога”

Велико Търново Лайф

09-04-2017, 10:51

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Националният фестивал на студентското театрално изкуство ще се проведе във Велико Търново

Три състава ще вземат участие в първото издание на Националния фестивал на студентското театрално изкуство „Маска и тога”, който ще се проведе на 22 и 23 април във Велико Търново. 
Инициатор на фестивала е читалище „Надежда – 1869”, което е свързано със създаването на първия театър в старата столица. 
Конкурсната програма започва в 13:00ч. на 22 април, когато на сцената на читалището ще се представят трупите от Благоевград и Варна, както и домакините от Велико Търново – Студентски театър „Маска и тога”. Те ще изиграят съответно „Любовни усмивки” – театрална постановка по разкази на Антон П. Чехов, „Женско царство” на Ст. Л. Костов и „Ескориал” на Мишел дьо Гелдерод. 
Изпълненията ще оценява жури, с председател режисьорът Георги Михалков, а общият награден фонд е 700лв. Сумата ще бъде разпределена за наградите: „Най-добър спектакъл”, „Най-добра главна мъжка роля”, „Най-добра главна женска роля”, „Награда на кмета” и „Награда на публиката”. Всички участници ще получат плакети и грамоти, които ще бъдат връчени на следващия ден – 23 април. Тогава ще се проведе и театрална работилница. 
„Надяваме се този фестивал да помогне на младите творци да откриват нови културни пространства, разширявайки кръга на театралните аудитории и насърчавайки нови, алтернативни форми в това изкуство.”, сподели за Общинското радио секретарят на читалището Магдалена Костадинова. 
Повече от 20 години читалище „Надежда – 1869” подкрепя и предоставя сцената си за изявите на младите театрали от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. От 2001г. ръководител на студентския театър „Маска и тога” е Стефан Методиев – актьор и режисьор от МДТ „Константин Кисимов”. 
Първият фестивал на студентското театрално изкуство се осъществява с финансовата подкрепа на Община Велико Търново и в партньорство с ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов