Посетете „Българският принос към културно-историческото многообразие в обединена Европа”

Мисия

09-04-2017, 12:44

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Изложбата е посветена на 9 май – Деня на Европа

Българският принос към културно-историческото многообразие на обединена Европа показват в изложба служители на Научния архив на БАН. Експозицията е подредена във фоайето на първия етаж в сградата на Община Велико Търново и ще остане отворена за посещение една седмица. Изложбата е посветена на 9 май – Деня на Европа. На 22 постера е показан приносът на Българската академия на науките за научното и културното издигане и приобщаване на страната ни към европейската общност. Това са биографични документи, дневници, мемоари, портрети на известни личности, скици, карикатури, етнографски карти. Специално място е отделено на уникалния художествено-документален архив на австро-унгарския пътешественик и художник Феликс Каниц, каза Драгомир Томов. Ранните преписи на „История славянобългарска”, взаимоучителните таблици на Неофит Рилски са включени още в изложбата. Идеята за паневропеизма,  за сближаване и сътрудничество между европейските народи на политическа, икономическа и културна основа съществува в България от 30-те години на XIX век. Неин основен радетел е проф. Иван Шишманов. 
Научният архив на БАН гостува в старата българска столица и с изложба „Васил Златарски”. Тя се открива от 17,30 часа в  читалище „Надежда”. 
Двете експозиции съпътстват третата научна конференция с международно участие „Културно-историческо наследство : опазване, представяне, дигитализация”. Във форума участват представители на Община Велико Търново, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, Националния археологически институт с музей при БАН, от Регионалния исторически музей, ПУ „Паисий Хилендарски”, Университета по библиотекознание и информационни технологии. 
  

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов