Впечатляващо присъствие на търновски имена в алманаха „Културна палитра“

Велико Търново Лайф

10-04-2017, 10:24

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Литературното списание излиза вече шеста година в град Перник

Дни преди Великден излезе от печат брой 13–14 на алманах-списание „Културна палитра“ с основател и гл. редактор Първолета Маджарска. Премиерата му се състоя в Перник на 8 април 2017 г. Литературното списание излиза вече шеста година в град Перник. В последния брой на 272 страници са публикувани творби на 90 автори, представени с поезия, проза, критика, интервюта, пътеписи, преводи (от Огнян Стамболиев от Русе), подредени по азбучен ред. Изданието е богато илюстрирано със скулптури на Богомил Живков от София и пластики на Емануил Врангов от Перник. Автор на корицата от бр. 5-ти насам е художникът, поетът и актьорът Петър Георгиев Рей от Канада, представен на първа страница под рубриката Антология „Културна палитра“. Медийни партньори на списанието са www.ipernik.com и Културно-информационен гайд „Югозапад“. Клуб „Приятели на „Културна палитра“ обединява: Съюз на българските писатели в САЩ и по света – Чикаго, САЩ, Творчески съюз „Творци без граници“ – Чикаго, САЩ, Международна академия по българознание, иновации и култура (МАБИК) – София, Организация на обединените българи (ООБ) – София, Славянско дружество в България – София, и Маргарита Вергилова – Белгия.

Представената палитра от автори в различни жанрове обхваща всички райони на България, както и САЩ, Обединеното кралство, Испания, Кувейт, Белгия. Традиционно и в този брой на изданието присъствието на творци, свързани със старопрестолния град, е впечатляващо: Владимир Шумелов е представен с кратка проза, белетристични текстове публикуват също Милена Обретенова и Здравка Владова-Момчева (Лондон), стихотворения на Ружа Велчева и Ваня Ангелова, Борислав Гърдев (Г. Оряховица) представя текст за писателката Фани Попова-Мутафова, както и интервю с Петър Андасаров от Георги Н. Николов.

С досегашните си броеве литературното периодично издание от Перник отново се доказва пред българската културна общественост като наистина добро списание за „литература, изкуство и креативност“, което представя широка палитра от писателски и културни стратегии, техники на писане на известни и по-малко популярни творци от страната и зад граница.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов