Представят пред студенти и юристи документалния филм „Щрихи от първия български парламент”

Животът

10-04-2017, 11:12

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Сценарист е журналистът Даниела Лазарова, режисьор - Иван Трайков, а оператор - Емил Пенев

Документалният филм „Щрихи от първия български парламент” ще бъде представен днес от 17 часа в 321-ва аудитория на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий” във Велико Търново. На срещата със студенти за значението на Търновската конституция ще говори историкът проф. д-р Петко Петков, който е и консултант на филма. Негов сценарист е журналистът Даниела Лазарова, режисьор - Иван Трайков, а оператор - Емил Пенев. Продуцент на филма е сдружение „Св.Теодосий Търновски” с председател Дешка Рачевец. Продукцията е реализирана в партньорство с Община Велико Търново, Регионалния исторически музей, Великотърновският университет и Териториалния държавен архив.
  Документалният филм, който разказва за зараждането на българския парламентаризъм, е носител на редица награди от престижни фестивали. Снимките са правени и със съдействието на Народното събрание, където са част от кадрите. Използвани са кадри и от Националната филмотека. Едната сюжетна линия на творбата разкрива работата на първите ни депутати в залата, а другата какво се е случвало извън нея през периода на заседанията в Търново. Събитията коментират професорите Петко Петков, Андрей Пантев, Снежана Начева, Георги Близнашки и Веселин Методиев.
Документалният филм „Щрихи от първия български парламент” ще бъде представен и в Музей „Възраждане и Учредително събрание” на 13 април от 16.30 часа пред членовете на Съюза на юристите. Лекция за Търновската конституция отново ще изнесе проф.д-р Петко Петков.   Представянето на творбата, създадена през 2009 година, е по повод Деня на Конституцията и юриста – 16 април.
 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов