Кметът на Велико Търново преговаря за сътрудничество между българските и норвежките общини

Мисия

10-04-2017, 17:14

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Даниел Панов ръководи делегация от НСОРБ на работно посещение в Осло

Кметът на Велико Търново и председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините Даниел Панов ръководи серия от разговори за сътрудничество между местните власти от България и Норвегия. Делегация от НСОРБ, предвождана от Панов, бе на работно посещение в Осло, където проведе над 15 срещи с цел насърчаване на двустранните контакти.

25 кметове на общини, ръководството на НСОРБ и експерти от Сдружението бяха приети от председателя на Управителния съвет, регионални директори и ключови експерти на Норвежката асоциация на местните власти. Обсъдени бяха конкретни нови проекти, които да бъдат реализирани съвместно с ресурси от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (2014 – 2020).

Набелязаните области за сътрудничество са в сферите на местното икономическо развитие и борбата със случаите на социално неравенство, енергийната ефективност, опазването на културно-историческото наследство, подобряване качеството на атмосферния въздух и опазването на околната среда.

Партньорите от Норвегия представиха водещи практики за използване на технологиите в грижите на хората с увреждания и възрастните – телемедицина, създаване на „умни“ жилища и софтуерни приложения, които значително подобряват качеството на живот.

Работните срещи дадоха възможност на българските представители да се запознаят с норвежкия модел на взаимодействие между местната и изпълнителната власт. Проведени бяха разговори с ръководството на парламентарната комисия по местно самоуправление и публична администрация в Парламента на Норвегия, както и с местни народни представители. Дискусията обхвана следните основни теми - практиката на провеждане на регулярни срещи между местна и централна власт, механизмите за отчитане мнението на общините при подготовка на законодателни промени, приносът на местната власт при реализирането на национални политики.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов