За пети път Велико Търново ще участва в кампанията „Книги за смет“

Мисия

11-04-2017, 12:18

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Огромен балон от употребявани найлонови торбички ще бъде част петото издание

Огромен балон от употребявани найлонови торбички ще бъде част петото издание на кампанията „Книги за смет” в Старата столица на 13 май пред Mall Велико Търново. Инсталацията, дело на испанския арт колектив Basurama и илюстрираща свръхпроизводството на пластмасови изделия в днешни дни, ще посети и всички градове от националното турне на кампанията: 13 май - Велико Търново, 20 май - Кюстендил, 21 май – Благоевград, 27 май – Стара Загора, 28 май – Бургас.

И тази година всички фенове на кампанията ще имат възможността да предадат един или повече килограми пластмасови отпадъци между 10:00 и 13:00ч., за да получат безплатна книга от предварителната селекция.

Велико Търново не само е сред първите градове, които“прегърнаха“ кампанията, а и сред най-активните участници и сред онези, събрали най-големи количества пластмасови отпадъци за рециклиране.

Кампанията има очевиден и устойчив ефект в изграждане на екологично съзнание сред децата и младите хора във Велико Търново и има огромен принос в подобряване на параметрите по разделно събиране на битовите отпадъци.

Няколко нови заглавия, сред които „Доктор Дулитъл” и „Белия зъб”, плюс специални инициативи – детски работилници и пътуваща изложба, посветенa на вредите от пластмасата върху природата и животните, са подготвили организаторите от фондация „Credo Bonum” и издателство “SmartBooks” за най-мащабното издание на кампанията досега. От началото на най-успешната екологична кампания през 2013 г. досега общо са били рециклирани над 46 тона пластмасови отпадъци и раздадени десетки хиляди книги.

Повече информация за регламента за участие, датите и специалните инициативи може да следите във фейсбук събитието „5 години Книги за смет“.

Партньори на кампанията са Екопак, Българо-американска кредитна банка, Общините Велико Търново, Бургас, и Кюстендил, Посолство на САЩ в България, Институт Сервантес, Mall Galleria Стара Загора и Mall Велико Търново, и с медийното партньорство на телевизионното предаване на БНТ - „Зелена светлина”, гайдът за култура „Виж! София” и „Виж! Бургас” и JCDecaux.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов