Търновският театър отбелязва 120 години от рождението на Кисимов

Животът

12-04-2017, 10:02

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Кулминацията на честванията е премиерата на спектакъла „Хъшове”

Три знакови годишнини ще отбележи Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново през 2017 г. На тях ще бъде посветена и цялата творческа дейност трупата. През тази година се навършват 120 г. от рождението на Константин Кисимов, 60 г. от създаването на драматичен театър във Велико Търново и 45 г. от откриването на музикално-драматичния театър. Кулминацията на честванията е през април, тъй като на 16-и е рождената дата на Кисимов. Известният великотърновски актьор през годините е създал на театралната сцена незабравими образи от нашата и световната драматургия.

„120 години от рождението на Константин Кисимов” е озаглавена изложбата, подредена пред Факултета по изобразително изкуство. Върху паната могат да се видят архивни фотоси и документи, свързани с живота и творческия път на великия актьор. Сред тях има портрети и скици, които се съхраняват в частни колекции, както и снимки от архива на Народния театър „Иван Вазов” - София. От Регионалния исторически музей в старата столица също са предоставили фотоси, които се показват за първи път пред търновската общественост. Експозицията е подготвена от МДТ съвместно с Общината, Регионалния исторически музей, Регионалната библиотека „П. Р. Славейков” и Народен театър „Иван Вазов”.

Проявите, посветени на патрона на театъра, продължиха днес с „Кисимови четения” в библиотеката. Изявата е подготвена от студенти от различни специалности на Педагогическия факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, които се занимават със словесно-изпълнителска и театрална дейност под ръководството на гл. ас. д-р Георги Василев. Около 30 младежи рецитираха стихове на наши и чужди автори. Актьорът от МДТ Иван Митев разказа пред студентите за творческите постижения на Кисимов, а на финала в рецитала се включи и неговият колега Детелин Кандев.

Програмата, посветена на 120-годишнината на Константин Кисимов, продължава на 18 април. В 17,30 часа екипът на театъра ще поднесе цветя на паметника на своя патрон. В 18 часа в голяма зала ще бъде излъчен филм за живота и творческия път на актьора, който е предоставен от архива на БНТ. Лентата е от 1972 г., неин режисьор е Магда Каменова, а оператор – Христо Вълев.

Кулминацията на честванията е премиерата на спектакъла „Хъшове” по мотиви от повестта „Немили-недраги” на Иван Вазов. Режисьор на постановката е Бойко Илиев, а в нея участва целият драматичен състав на МДТ. Ролята на Странджата, която е сред емблематичните образи на Кисимов, е поверена на Иван Митев. Първият премиерен спектакъл е на 19 април от 19 часа в голяма зала.  



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов