Велико Търново става център на франкофонията в България през 2018 година

Велико Търново Лайф

13-04-2017, 17:35

Снимка:

Община В. Търново

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Велико Търново ще е сред центровете на събитията в месеца на франкофонията в България през 2018 година. Това стана ясно след среща между кмета на Старата столица Даниел Панов и посланика на Франция у нас Н. Пр. Ерик Льобедел. Традиционната поредица от културни инициативи ще се проведе през март догодина. „Велико Търново ще има специална роля в месеца на франкофонията в България”, категоричен бе посланик Льобедел.

Дипломатическият представител бе на първо посещение в Старата столица. Н. Пр. посланик Льобедел подчерта засиления интерес, който хората във Велико Търново имат към френския език, култура, литература, изкуство.

Кметът Даниел Панов запозна Ерик Льобедел с богатото културно-историческо наследство на старопрестолния град и ролята му на образователен, туристически, културен, фестивален и икономически център. Панов говори за идеята Велико Търново да домакинства фестивал на съвременни светлинни спектакли, по подобие на „Фестивала на светлината” в Лион. Френският посланик заяви, че за целта ще помогне за установяването на контакти и партньорство между двата града, а и за разширяване на традиционно доброто сътрудничество между Велико Търново и побратимения град Байон.

Даниел Панов и Н. Пр. Ерик Льобедел обсъдиха организирането на  тематични турове за френските посетители в България, акцентиращи както върху културно-историческото наследство, така върху т.нар. „зелен туризъм”. За целта ще бъде потърсена подкрепа и от Министерството на туризма. „Велико Търново е град, добре познат във Франция, който става все по-привлекателен и в който все повече ще се говори на френски”, категоричен бе посланик Льобедел.

Дипломатът отправи покана към Даниел Панов за участие на старопрестолния град в новия конкурс за т.нар. „Умни градове”, организиран от Френското посолство, в партньорство с Министерството на околната среда и водите и Националното сдружение на общините. Н. Пр. Ерик Льобедел пое ангажименти за разговори с конкретни френски фирми с цел инвестиции във Велико Търново и общината. Като особено благоприятстващи фактори бяха очертани високата образованост на населението и добрата материална база в сферата на образованието, рекордно ниската безработица, съединяването на АМ „Хемус” и строителството на скоростния път Русе – Велико Търново – Свиленград. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов