Ученици от СУ "Николай Катранов" посетиха Европейския парламент в Страсбург

Мисия

14-04-2017, 12:45

Снимка:

СУ "Николай Катранов"

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Те взеха участие в програма „Евроскола”

24 ученици от СУ „Николай Катранов” – Свищов взеха участие в програма „Евроскола” в Европейския парламент в Страсбург. Програмата предлага на ученици на възраст от 16 до 18 години да влязат в ролята на депутати в Европейския парламент и дава възможност на младежите да общуват и обменят идеи със свои връстници от други страни. 
Участието на младежите от града в младежката сесия на Европейския парламент в Страсбург стана възможно, след като отбор от петима ученици от свищовското училище участва в регионално състезание за училища от Ловешка, Великотърновска и Габровска област в края на м.г.. Християн Димитров, Кристиян Варамезов, Звезделин Василев, Моника Попова и Ренате Майер станаха първи и спечелиха наградата на „Евроскола”. 
Свищовските ученици имаха възможността да посетят Европейския парламент в Страсбург и да бъдат евродепутати за един ден. 524 европейски ученици от 24 държави участваха в заседания на комисии, в пленарни заседания, разискваха и гласуваха резолюции на френски и английски език. Свищовското училище беше единственото, което представи България в Европейския парламент. Пребиваването на децата в европейската институция премина при изключително добра организация. 
При откриването на „Евроскола” всяко училище представи града, от който е, като това не трябваше да е на родния език. Свищов и училище „Николай Катранов” представиха десетокласниците Моника Попова и Кристиян Варамезов. След това на учениците бе направено представяне на Европейския съюз и Европейския парламент - колко партии има в парламента, как са разпределени местата в пленарната зала, как гласуват евродепутатите и как работи европейската институция. Учениците имаха възможност да задават въпроси на представителите на администрацията на Европейския парламент по актуални теми. В дискусията чрез видео връзка се включи и евродепутатът Михаел Крамер, от групата на “Зелените” в европарламента. Близо два часа той отговаряше на всички поставени от младежите въпроси. От Свищов питания към него по актуални за страната ни въпроси поставиха Любомира Димитрова, Донислав Борисов, Християн Димитров. 
Самият пленарен ден за учениците премина под формата на симулативни игри. Всички ученици от 24-те държави, участници в програмата, бяха разпределени на шест групи, като разсъждаваха и търсеха решения по темите: „Околна среда и възобновяеми енергийни източници”, „Сигурност и права на човека”, “Помощ за развитие”, “Бъдещето на Европа”, “Миграция и интеграция” и “Младежка заетост”
Всяка от групите, която включваше около 70 младежи от различните държави, трябваше да избере председател и секретар на групата, след което трябваше да представи пред всички в пленарната зала обобщен доклад по темата, по която е работила. Иван Димитров и Кристиян Варамезов бяха избрани сред 16-те финалисти в Евроиграта, с която завърши пленарния ден за младежите. Свищовските ученици бяха избрани след показаните добри резултати в индивидуалните тестове, които попълниха всички млади евродепутати. На Кристиян се падна и честа да участва в церемонията по закриването на младежката пленарна сесия в Европарламента. Той бе сред 24-та младежи, които под звуците на химна на Европа – “Одата на радостта” внесоха знамената на страните участвали в заседанието. Вече 21 години чрез програмата „Евроскола” младите европейци имат възможността да прекарат един ден в ролята на член на Европейския парламент.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)