Тревненската школа с Великденска изложба във Велико Търново

Животът

15-04-2017, 15:00

Снимка:

таймс.бг

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Класически икони и провокативни пластики представят ученици от гимназията по приложни изкуства в Трявна

Великденска изложба с творби на възпитаници на Националната гимназия по приложни изкуства „Тревненска школа“ е експонирана в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново. В основната зала са подредени повече от 30 творби – ученически и дипломни работи на учениците от 8 до 12 клас от гимназията в Трявна. Авторските произведения са в трите направления, които се изучават в националната гимназия към Министерство на културата – „Резба“, „Иконопис“ и „Интериорен дизайн“.

В залата са изложени икони, дипломни работи на завършващи ученици, които са изпълнени в класическа техника и представят различни светии- Света Параскева, Вяра, Надежда, Любов и майка им София, Св. Св. Константин и Елена.

Малките икони са училищни работи, направени по време на занятията през срока, обяснява Десислава Гетова, която заедно с титуляра Цветелина Максимова преподава на децата „Иконопис“.

„Учениците се представят и с учебни етюди в областта на рисуването, живописта и иконописта, обяснява Стефан Петков, преподавател по рисуване в гимназията. „Образованието, което получават те при нас, е иновативно. Ето например – скулптурите, които са в изложбата, показват свобода в творчеството, интересни пластични решения, търсенията на децата.“

Като оригинален и провокативен преподавателите определят Иван Борисов, завършил през миналата година гимназията, а в момента студент по скулптура в Букурещ. Няколко негови пластични творби са изложени в залата. Някои от тях са със заглавия „Духовна нужда“, „Защо е така“.

За пластиките възпитаникът на гимназията е използвал стари предмети и вещи от бита на българина. Макар и с етно звучене, те показват и авангардното мислене на съвсем младия творец и търсенията му, и неговият поглед към света.

Учениците в специалността „Интериорен дизайн“ се представят с копия на Вазарели, изпълнени в темперна техника, както и с компютърни графики за интериорен дизайн, направени чрез специални програми в 3D формат.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов